Einde van de hittegolf is in zicht.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Ensemble voorspelling van maxima volgens ECMWF 00Z (02/07/2015)

  Figuur 2: Weersituatie op woensdag 08/07/2015 volgens ECMWF 00Z

  Figuur 3: Ensemble voorspelling van maxima volgens ECMWF 00Z (02/07/2015)

  Figuur 4: Clusteranalyse van de ensemble members; druk op zeeniveau.

 • Einde van de hittegolf is in zicht.
  02.07.2015 14:18

  De afgelopen dagen hebben we kunnen genieten van tropische weersomstandigheden. Het KMI definieert een hittegolf als 5 opéénvolgende dagen waarop het 25 °C wordt, waaronder drie dagen de grens van 30 graden overschrijden. Op figuur 1 is de ensemble voorspelling van de maximumtemperatuur weergegeven (volgens ECMWF 00Z). Hieruit is duidelijk dat er 95 % kans is dat de maxima op zondag de zomerse grens van  25 graden halen. De warme periode kan dus zo goed als zeker een hittegolf genoemd worden. 

  • Advertentie

  Hoe lang nog?

  Vele mensen kunnen van zulk heet weer echter niet genieten, denk aan mensen die buiten werken en ouderen. Daarom is het nuttig om in te schatten hoe lang de hitte nog kan blijven duren. De afgelopen dagen werd er in de voorspellingen vanuit gegaan dat de hittegolf volgende week ook nog kon aanhouden. Uit de laatste modelruns blijkt echter dat de hitte wellicht plaats maakt voor koeler en wisselvalliger weer. Hoe kunnen we dit zover op voorhand op een verantwoorde manier inschatten?

  Ensemble voorspellingen

  Volgens het laatste Europese model (ECMWF 00Z) komt er op woensdag een einde aan de hittegolf en het overwegend droge weer. Op figuur 2 is de modelberekening te zien van het operationele model. Als we hiervan uit mogen gaan, wordt de warme lucht vervangen door koelere oceaanlucht van polaire oorsprong. In deze lucht bedragen de maxima gemiddeld 20 à 22 graden en vaak is er dan kans op buien. Kortom het wordt wisselvallig en koel.

  We moeten deze modelberekeningen echter met een korrel zout nemen, het is namelijk een voorspelling van een week op voorhand. Aangezien het weer een chaotisch systeem is, is een klein foutje in het initiële model reeds genoeg om sterk afwijkende resultaten te bekomen een week later. We kunnen onze voorspelling nuanceren door de ensemble voorspelling te gebruiken. In plaats van ons af te vragen wanneer juist de hittegolf gaat eindigen, kunnen we ons beter afvragen wat de kans is dat de hittegolf zich nog verderzet tot woensdag.

   

  Op figuur 3 is de ensemble voorspelling van maximumtemperatuur ECMWF 00Z te zien. Enkele statistische hulpmiddelen helpen ons om de kansen in te schatten. Het 95% betrouwbaarheidsinterval is gegeven, alsook het 75% percentiel (75% van de voorspelde waarden bevindt zich onder deze waarde). Als we dus gaan kijken naar woensdag dan blijkt dat de lijn van het 75% percentiel zich onder de grens van 25°C bevindt. We kunnen dus stellen dat de hittegolf op woensdag gaat eindigen met een zekerheid van 75%. 

  Latterlijk betekent dit dat 75% van de ensemble members een temperatuur berekenen van 25 °C of minder. Een andere handige tool zijn de clusteranalyse's van deze ensemble voorspellingen. Deze methode groupeerd alle ensemble members in 5 verschillende clusters afhankelijk van hoe gelijkaardig ze zijn. Figuur 4 toont zo'n resultaat voor de druk op zeeniveau op woensdag. Hieruit is visueel meteen duidelijk dat de meeste voorspellingen de polaire luchtmassa over België berekenen. Slechts 6 van de 50 members houdt zich vast aan de sub-tropische luchtmassa (zie cluster B in figuur 4).

   

  Bronnen: MeteoGroup 

  Door: Sam Hias