Stormweer !

Advertentie
Mijn weer
 • Situatie van 6 juni 2017, en stormdepressie boven de Noordzee met stormwind op zee. Over het land een krachtige wind.

  De schaal van Beaufort

 • Stormweer !
  06.06.2017 14:37

  Storm
  Al te vaak hoor je in de mediakanalen een storm aankondigen, terwijl het nog niet echt een storm is. Een krachtige wind of een harde wind, is geen stormwind. De rukwinden worden hierbij niet in aanmerking genomen. Dan onstaat er vaak de discussie of het al dan niet een storm is.

  • Advertentie

   

  De schaal van Beaufort
  In ons land wordt de schaal van Beaufourt gehanteerd om de windsnelheid uit te drukken. Aan de hand van deze schaal wordt dan bepaald wat voor soort wind er is. De schaal loopt van 0 tot 12, waarbij de 0 staat voor windstil en 12 voor orkaan. Belnagrijk om te weten is dat het hier om de gemiddelde windsnelheid gaat.

   

  Gemiddelde windsnelheid
  De gemiddelde windsnelheid is de wind gemeten gedurende 10 minuten. Als deze windsnelheid ten minste 75 km/u (of 9 beaufort) bedraagt, dan spreken we van stormwind. Is deze ten minste 89 km/u (of 10 beaufort) dan wordt van een zware storm gesproken en vanaf 103 km/u (of 11 beaufort) hebben we een zeer zware storm. Orkaankracht is als de gemiddelde wind meer dan 117 km/u bedraagt. Orkaankracht komt zeer uitzonderlijk voor in onze streken.

   

  Windstoten of windvlagen
  De wind is eigenlijk nooit constant en bevat periodes waarin de snelheid een flink stuk hoger kan zijn dan de gemiddelde wind. Vaak gaat het om enkele tientallen km/u hoger. Dit noemen we dan windstoten, windvlagen of rukwinden. Deze windvlagen duren minder dan 10 minuten en worden niet door de schaal van Beaufort benoemd. Deze schaal is immers gebasseerd op gemiddelde windsnelheid. Het is daarom ook niet correct om in weerteksten rukwinden uit te drukken in Beaufort, wat soms wel gebeurd. Zo kom je dan natuurlijk al vlug aan stormkracht.

   

  Schade
  Een krachtige wind kan schade veroorzaken. De natuur in onze streken is daar echter op voorzien. Zo blijkt de grootste kans op een stevige storm te bestaan van oktober tot maart. De periode waarin de bomen geen bladeren meer hebben. Echter af en toe wordt ook stormkracht bereikt tijdens de zomerperiode en dan is het gevaar veel groter omdat de bladeren van de bomen gemakkelijk veel wind opvangen. Het is echter niet alleen de kracht die schade veroorzaakt, maar ook het plots draaien van windrichting.  
  Hierdoor kunnen bomen plots knappen en omvallen.

  Door: Michel Nulens