Wintersport..

Advertentie
Mijn weer
 • Luchtdruk aanstaande woensdag, mega-laag. ECMWF)

  Sneeuwgrens (in meters), als er sneeuw valt (ECMWF)

  Totale hoeveelheid sneeuw t/m 10 dagen vooruit (ECMWF)

  Pluimverwachting sneeuwval Sankt Anton, Oostenrijk

  Groene pistes in Serre Chevalier, Frankrijk, laaggelegen piste

  Deze piste op 2500m ligt er wel mooi bij in Serre Chevalier

  Nog een mooi plaatje van de webcam van Serre Chevalier

  Ook op de Titlis (Zwitserland) kan worden geskied

 • Wintersport..
  07.12.2014 19:36

  In ons land hebben we al een speldenprikje van de winter gezien. Het is in feite al kouder geweest dan tijdens de vorige winter die er eigenlijk nooit is geweest. Zelfs in de Hoge Venen is het vorig seizoen maar pover geweest met nauwelijks sneeuw.

  Voor ons land zit er de komende weken eigenlijk ook geen winterweer in. We krijgen te maken met een zeer goed ontwikkelde straalstroom. Diepe en zeer omvangrijke ‘IJsland-depressies’ gaan de dienst uit maken. Alleen de komende dagen zakt het kwik in de nacht nog tot nabij het vriespunt en morgen kunnen buien zelfs een winters tintje hebben. Misschien is er morgen wel ergens natte sneeuw te zien. Daarna beginnen we aan een fase die zo maar tot rond Kerst kan aanhouden. Een westelijke stroming waarbij het soms, achter koufronten, wel tot tijdelijke bezoekjes komt van ‘polaire lucht’ maar dat levert dan hooguit een hagelbuitje op en ’s nachts op z’n best een graadje stralingsvorst.

  • Advertentie  Sommige liften geopend

  De vraag rijst zo langzamerhand, hoe het met de wintersportgebieden staat. De Kerstvakantie komt naderbij en dat is jaarlijks toch de echte aftrap van het wintersportseizoen. Op dit moment is de situatie nog verre van rooskleurig. Beperken we ons tot de Alpen (dichtbij huis zijn de mogelijkheden sowieso kansloos voorlopig), dan zien we dat in veel gebieden de meeste pistes nog gesloten zijn. Uitzonderingen in zowel Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn dan de hoogst gelegen gebieden, in het algemeen boven 2500 meter, waar inmiddels (net) wel voldoende sneeuw ligt. En de skiliften her en der toch al op volle toeren draaien.

  Groene pistes

  De verwachtingen voor de komende week zien er minder gunstig uit dan in vorige berekeningen. Hoewel de koudere polaire lucht de komende dagen ook binnenstroomt in de Alpen, gaat dit binnendringen niet vergezeld van veel sneeuw. In ieder geval niet met een ‘snowdump’. Maar alle beetjes zijn nu meegenomen en op veel hellingen aan de west- en noordzijde van de Alpen kan in de eerste helft van deze week toch wel een centimetertje of 10 tegemoet worden gezien. Daarmee raken we in ieder geval de groene kleur van de pistes kwijt. Aan de zuidzijde van de Alpen blijft het wel droog. Terwijl men ook daar inmiddels verse sneeuw heel goed kan gebruiken.

  Sneeuwkanonnen

  Een volgende kans op sneeuw van betekenis wordt in het weekend verwacht als een wat actiever koufront het Alpenmassief moet passeren. Ook die situatie zou in veel gebieden aan de west- en noordzijde toch al gauw 10 centimeter ‘vers’ moeten kunnen brengen. Maar daar waar mogelijk zal men extra hulp van sneeuwkanonnen maximaal inzetten. Die werken doorgaans pas echt als het kouder is dan circa -4 graden. Hetgeen betekent dat deze tactiek op lagere pistes, zeker die onder de 1500 meter eindigen, niet al te veel uitkomst zullen bieden. Dus met name de afdalingen tot in het dal blijven voorlopig tamelijk zorgelijk. Aan de andere kant: het seizoen is nog jong en misschien dat de huidige verwachtingen toch nog wat witter kleurt de komende dagen.

  Door: Reinier van den Berg, MeteoGroup NL