Heat bursts: een zeldzaam en fascinerend meteorologisch fenomeen.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Satellietbeeld van uitstervende onweerswolken ten oosten van Parijs over de regio Troyes.

  Figuur 2: Het radarbeeld tijdens hetzelfde moment als figuur 1, het is duidelijk dat het onweer niet meer actief is, het signaal op de radar toont de verdampende neerslag (virga).

  Figuur 3: Schets van het ontstaan van een heatburst.

  Figuur 4: Temperatuursprofiel tijdens een heatburst.

  Figuur 5: Het temperatuurverloop in Troyes, let ook op de sterkte toename van de windsnelheid en de daling in vochtigheid!

 • Heat bursts: een zeldzaam en fascinerend meteorologisch fenomeen.
  18.07.2015 14:57

  In Frankrijk werden verschillende regio's getroffen door een zeldzaam meteorologisch fenomeen tijdens de nacht van donderdag 16/07 op vrijdag 17/07. Op verschillende plaatsen nam de temperatuur een grote sprong net na middernacht. Er werden zelfs tropische temperaturen gehaald om 01 uur 's nachts.

  • Advertentie

  Heat Bursts

  In Troyes, Frankrijk, in de Champagne streek zorgde een meteorologisch fenomeen, heatburst genaamd, voor een abnormaal sterke temperatuur stijging rond middernacht. De temperatuur steeg van 24 °C tot 33 °C op minder dan een uur tijd net na middernacht. Deze heatbursts zijn zeer zeldzaam op de hele planeet, maar in West-Europa komen ze bijna nooit voor. Het recept van meteorologische ingrediënten moet perfect in mekaar zitten.

  Deze heatbursts ontstaan wanneer onweerswolken uitsterven tijdens de nachtperiode, alsook moet er aan de grond een temperatuursinversie aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat de temperatuur stijgt met de hoogte. De heatbursts ontstaan op grote hoogte wanneer regen uit een uitstervende onweerswolk valt. Onder de onweerswolk bevindt zich een regio met droge lucht waardoor de regendruppels weer gaan verdampen. Het verdampende water koelt de droge luchtlaag af door latent warmteverlies. Aangezien koudere lucht dichter en zwaarder is dan de warmere omgevingslucht gaat deze beginnen dalen en versnellen. Deze luchtlaag gaat tijdens de afdaling gaan comprimeren en de ideale gaswet leert ons dat comprimerende gassen ook opwarmen. In een normale situatie zou de luchtlaag opwarmen tot hij warmer wordt dan de omgevingslucht, maar bij een heatburst heeft de luchtlaag een zekere snelheid opgebouwd waardoor hij het evenwichtspunt voorbij schiet en de grond kan bereiken.

  Deze hete, droge luchtlaag bereikt de grond waardoor de temperatuur sterk stijgt. Andere effecten zijn een daling van de vochtigheid en een toename van de windsnelheid.

  Op bijgevoegde afbeeldingen is de oorzaak (figuur 1 & 2), het onstaan(fig 3 & 4) en de effecten (figuur 5) geïllustreerd.

   

  Bronnen: MeteoGroup, figuur 4: forums.infoclimat.fr/topic/86541-les-heat-bursts/

  Door: Sam Hias