Extreem weer in de V.S.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Extreem grote hagelbol (Ashley McCullin).

  Figuur 2: Radarloop van de actieve onweders (The Weather Underground).

  Figuur 3: Schade aan ruiten door hagelbollen (Catalina Gonzalez).

  Figuur 4: De frequente van Tornado's in Texas per maand (www.tempestours.com).

 • Extreem weer in de V.S.
  13.04.2016 14:02

  Verschillende actieve onweders trokken gisteren door Texas en Arkansas. Warme en vochtige lucht zorgde in combinatie met actieve storingen voor intense onweders in het zuiden van de Verenigde Staten. April is de eerste maand van het jaar waarin er geregeld tornado’s worden waargenomen in dezelfde regio, deze keer werd de schade echter niet door tornado’s toegebracht, maar door extreem grote hagelbollen.

  • Advertentie

  De National Weather Service (NWS) rapporteerde hagelbollen van wel 10 cm doorsnee in het noorden van San Antonio Texas, dat is groter dan een tennisbal! Deze grote en zware hagelbollen worden gecreëerd door dalende en stijgende luchtbewegingen in convectieve stormen, hoe langer de hagelbollen in de lucht worden gehouden, des te groter en zwaarder ze worden. Deze hagebollen veroorzaakten dan ook heel wat schade. Verschillende ruiten van huizen en auto’s werden vernield en verzekeraars in de regio zullen het dan ook druk hebben de komende weken.

  Afgezien van de materiële schade die veroorzaakt werd, viel er ook één dode te betreuren. In Arkansas liet een 22-jarige vrouw het leven toen ze de controle over het stuur verloor door de hevige regenval. Het ongeval is niet rechtstreeks veroorzaakt door hagelbollen, maar eerder door wateroverlast. Tijdens de lente krijgen we vaak berichten uit de V.S. over schade door hevige onweders, het tornado seizoen begint namelijk in april, met een piek in juni.

  Bronnen: MeteoGroup, The Weather Underground, foto's social media

  Door: SH