Uitzonderlijk koud

Advertentie
Mijn weer
 • Woensdag voorziet het ECMWF slechts maxima tussen 10-12 °C.

  Ook op 850 hPa is de koude lucht over ons land goed te zien, slechts 2 °C.

 • Uitzonderlijk koud
  07.10.2019 13:58

  Koudrecord bij onze noorderburen
  In het jaar dat er 3 hittegolven de zomer teisterden en het warmterecord ooit gebroken werd met 41.8 graden in Begijnendijk, moeten we vaststellen dat het begin van oktober uitzonderlijk koud verloopt. Afgelopen week werd het op woensdag niet warmer dan 13 graden in Ukkel en in de Ardennen bleef het kwik zelfs onder 10 graden. Onze noorderburen kenden giseren zelfs een kouderecord met maxima slechts rond 9.5 graden. Bij ons werd het wel een stuk zachter bij gemiddeld 16 graden. Deze 16 graden is overigens de normale voor de tijd van het jaar.

  • Advertentie

  Throw-back naar vorig jaar
  Het is dan wel weer uitzonderlijk dat we terwijl het klimaat almaar opwarmt toch nog zo een koude periode kennen. Als we even een throw back doen naar vorig jaar, dan was het erg zacht begin oktober en werd op 11 oktober de warmste tempratuur ooit gemeten te ukkel met 24.1 graden. Dit jaar worden er voorlopig althans niet zo’n hoge temperaturen verwacht.

   

  Warme vooruitzichten
  Vanaf volgend weekend wordt het wel een stuk zachter en komen de temperaturen gevoelig hoger uit. Op zondag zou het op meerdere plaatsen wel eens 20 graden kunnen worden. Tot het weekend is het echter nog eerder fris en bij momenten zelfs nog koud. De maxima liggen rond of onder de normale waarden van 16 graden. Woensdag blijft het kwik zelfs steken op 13 graden.

   

  Oorzaak?
  Deze koudere periode is vooral te weiten aan de strakke west tot noordwestcirculatie waarbij er vaak regen valt. De talrijke wolken houden de zonnestralen weg en door de regen is het wat kouder. Daarbij komen er ook vaak grote verschillen in het land voor. Neem nu gisteren, toen werd het in de Limburgse Kempen slechts 11.4 graden en aan de kust 15.6 graden. Normaal verwachten we op de zandgronden de hoogste tempraturen.

   

  Warmer aan zee
  Dat het aan zee een stuk warmer was komt door het warmere zeewater. Het water heeft een hogere temperatuur en de lucht boven het zeewater raakt daardoor opgewarmd. Als er dan een strakke wind van over zee staat, is het in het westen van het land vaker warmer dan elders. Door de talrijke wolken en de regen konden de zandgronden in de Kempen niet opwarmen en bleef daar het kwik steken op bedroevende waarden.

   

  Warm weekend
  De volgende dagen blijft het dus eeder nog aan de frisse kant, maar tijdens het weekend krijgt de wind een zuidelijke component en kan het kwik hoger oplopen. Als er dan op zondag nog wat zon kan bijkomen, dan kunnen maxima van 20 graden verwacht worden.

  Door: Michel Nulens