Hagelbollen in Zuid-Afrika

Advertentie
Mijn weer
 • Er vielen op maandag hagelbollen als tennisballen. Bron: Facebook

  Hagelbollen groter dan golfballen. Bron: Facebook

  De schade was dan ook niet te vermijden. Bron: Facebook

  Ook vandaag dinsdag pakken boven het centrale deel van Zuid-Afrika dikke onweersbuien samen, die met een westelijke stroming naar Johannesburg en Pretoria trekken.

  De buien gaan soms gepaard met rolwolken of shelfclouds. Foto: Dirk Hostens (genomen in november 2013)

  Afgelopen maanden was het bijzonder droog in Zuid-Afrika. Het droge seizoen duurde bijzonder lang. Deze foto is op het einde van het regenseizoen genomen, in april van dit jaar. Foto: Dirk Hostens

  Dikke stapelwolken zorgen tijdens het begin van het droge seizoen, zoals hier in april van dit jaar, nog voor enkele liters water per vierkante meter. Foto: Dirk Hostens

  Soms geeft de combinatie met de luchtvochtigheid prachtige beelden tijdens de avond. Foto: Dirk Hostens

 • Hagelbollen in Zuid-Afrika
  17.11.2015 16:21

  De droogte in Zuid-Afrika is voorbij. Gisteren maandag vielen al de eerste buien en lokaal vielen er ook hagelbuien. Er kwamen daarbij lokaal hagelbollen als tennisballen voor. De komende week gaat het vooral in het oosten van Zuid-Afrika nog stevig regenen. In het weekend lijkt het wat droger te worden. Bij ons wordt het net kouder in het weekend met winterse buien en kans op nachtvorst.

  • Advertentie

  Regenseizoen voorbij
  Afgelopen week schreven we al over de droogte in Zuid-Afrika en over de verwachte regenbuien vanaf maandag (16 november). De droogte en de hitte zijn ondertussen voorbij. Het regenseizoen is begonnen en hoe. Op maandag zijn er al stevige regen- en onweersbuien voorgekomen in een groot deel van het land. Mooi in de lijn van de verwachtingen die via onze Meteogroup website of via de WeatherPro app te volgen zijn. Vooral in het oostelijke deel van het land, waar het regenseizoen soms stevig uit kan pakken, zijn er hevige onweersbuien gevallen, die ook nog eens hagel als tennisballen meehadden. Diverse filmpjes op YouTube bevestigen dat. In het westen van het land bleef het droog, maar daar is het regenseizoen korter. Helemaal in het westen valt er meestal maar heel weinig regen en spreken we van een woenstijnklimaat.

  Hagelbollen
  Hoe kunnen er zo’n grote hagelstenen voorkomen? In ons land komt dat sporadisch ook voor, maar dan wel bij de hevigste onweersbuien. Hoe hoger de onweerswolk ontwikkeld is, hoe krachtigere stijgbewegingen er voorkomen. Deze stijgbewegingen liggen net aan de basis van de ontwikkeling van een hagelbol. In een wolk zitten namelijk vele ijskristalletjes en onderkoelde regendruppeltjes. De onderkoelde regendruppels botsen met grote snelheid tegen de ijskristallen en vriezen eraan vast. Hierdoor ontstaat een kleine hagelbol. Wanneer deze bol door stijgbeweging in de lucht wordt gehouden, maakt ie nog eens de ronde door de ijskristalletjes en groeit de hagelbol verder aan. Hoe krachtigere de stijgstromen, hoe meer rondes de hagelbol doormaakt en hoe dikker ie wordt. In ons land levert gemiddelde hagelbollen van een diameter van 2 cm, maar in hevige onweersbuien kan dit oplopen naar 6 of 7 cm en zeer uitzonderlijk tot 10 cm. De hagelbollen die in Johannesburg vielen, waren in de orde van 7 tot 10 cm. Ter info, de grootste hagelsteen viel op 2010 in South-Dakota met een diameter van 20 cm!

  Droger in weekend
  De neerslag is er dus gekomen, maar nog niet overal met dezelfde intensiteit.Iets wat typisch is voor dergelijke convectieve systemen. Op de ene plaats kan het stortregenen, terwijl er 5 km verderop niets valt. In ons land is dat overigens in het zomersseizoen niet anders. Ook vandaag dinsdag en de volgende dagen verwacht MeteoGroup in de regio regen- en onweersbuien. Volgend weekend wordt de neerslagkans kleiner. Het blijft dan een aantal dagen droog. Daarna gaan er opnieuw regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. De hele periode blijft het kwik op de hoogten (boven 1000 meter) tussen 25 en 30 graden. Lage gebieden nabij het Krugerpark en in het noorden  
  zien het kwik nog tot 35 graden klimmen. In combinatie met de hogere luchtvochtigheid, zal dit vooral daar bijzonder klam aanvoelen.

  Winters weekend bij ons
  Bij ons gaat het in het weekend net van zacht naar koud. De luchtsoort wordt daarbij ook minder vochtig (koudere lucht bevat minder vocht dan warmere lucht), maar dat neemt niet weg dat er enkele winterse buien gaan vallen, vooral op zaterdag. Het kwik daalt overdag van 15 graden op donderdag naar 5 graden op zaterdag. Tijdens de nachten kan het soms flink opklaren, waardoor het kwik een duik neemt naar waarden onder het vriespunt. Plantjes binnen zetten dus, is de boodschap.

  Bronnen: Wikipedia, news24, MeteoGroup. Met dank aan Kirsten De Weerdt in Johannesburg.

  Door: Dirk Hostens