Gladde wegen

Advertentie
Mijn weer
 • Sneeuw op de weg is duidelijk zichtbaar.

  Een slippertje is vlug gemaakt.

  Ijs- en rijmplekken zijn niet altijd even duidelijk.

  Het EPS model laat zien dat het een winterprik van enkele dagen is, halfweg volgende week zou het terug zachter worden.

 • Gladde wegen
  12.01.2016 15:46

  Winterprik
  Met temperaturen die ‘s nachts ruim onder het vriespunt gaan en overdag nauwelijks boven het vriespunt uitkomen mogen we vanaf het weekend enkele winterse dagen verwachten waarbij het gevaarlijk op de weg kan worden door de vorming van ijs- en rijmplekken. Met mogelijk ook winterse neerslag, kan er ook tijdelijk wat sneeuw op het wegdek liggen.

  • Advertentie

  Verschil in gladheid
  Er is echter wel een verschil van gladheid door sneeuw, ijs-of rijmplekken. Gladheid door sneeuwval is gevaarlijk, maar eigenlijk het minst gevaarlijk. Immers sneeuw is goed zichtbaar en de weggebruiker past zijn snelheid al vlug aan als er sneeuw ligt. Bij ijs- en rijmplekken is het anders. Deze komen niet overal voor en zijn bovendien niet echt zichtbaar. Hierbij is het van belang om niet de controle over het stuur te verliezen en zeker aangepast rijgedrag is aan te raden, ook al zie je niet dadelijk de gladheid.

  Tips
  Er zijn buiten aangepaste snelheid echter nog wel een aantal andere tips die kunnen helpen. Afstand houden is ook erg vanzelfssprekend, zo kan je anticiperen op het verkeer en heb je voldoende tijd om actie te ondernemen.
  Op de moter remmen is zeker aan te raden en absoluut niet bruusk remmen. Rustige manœuvres helpen om de wagen op de weg te houden en vooral extra voorzichtig zijn op bruggen, op- en afritten, in tunnels, onder bomen en op plaatsen met veel wind of schaduw. Dit zijn immers de locatie waar ijsplekken zich vlug kunnen vormen.

  Wat als je toch slipt
  Ook al ben je voorzichtig, een slippertje is vlug gemaakt.
  In dat geval is het vooral de kunst om niet te panikeren en bovenal vermijden om te remmen. Laat gaspedaal los en ontkoppel. Daarbij is het vooral tegensturen en de ogen richten op een uitweg, niet op een hindernis. Immers ons lichaam heeft de neiging om te reageren in de richting waar we naar kijken. Als de wielen blokkeren kan je even de rempedalen indrukken en onmiddellijk terug loslaten, eventueel een aantal keer herhalen.

  Door: Michel Nulens