Herfstweer houdt aan

Advertentie
Mijn weer
 • Een actieve straalstroom is gericht op ons land en voert de ene storing na de andere aan.

  De weerkaart van vandaag met daarop een buienlijntje boven ons land en daarachter een mobiele hogedrukwig die het weer tijdelijk stabiliseert. Een klein venijnig lagedrukgebiedje ligt echter al klaar om over de Noordzee te trekken en bij ons regen en veel wind te brengen.

  Detailbeeld van de depressiekern met isobaren die zeer kort bij elkaar liggen. Er komt een stevig windveld te staan tegen de ochtend, met op zee een storm.

  De berekende rukwinden (knopen) om 8u morgenochtend volgens het Europese weermodel.

  De berekende rukwinden (knopen) om 8u morgenochtend volgens het fijnmazige UKMO weermodel.

 • Herfstweer houdt aan
  12.09.2017 09:44

  Begin deze maand ging de meteorologische herfst van start en de voorbije weken hebben we dat gemerkt. Regelmatig kregen we storingen en buien over de vloer en ook de temperaturen lieten het afweten. Het ziet er naar uit dat ook de komende week het wisselvallige herfstweer aanhoudt met geregeld regen en op woensdag vooral ook veel wind.  Wie van een nazomertje droomt, zal nog even geduld moeten hebben want ook de lange termijn voorspelling ziet er voorlopig fris en wisselvallig uit...

  • Advertentie

  Herfst is er vroeg bij

  De herfst is er dit jaar zeer vroeg bij en van een nazomer is in de verste verte geen sprake. Dit staat in schril contrast met de situatie van afgelopen jaar, toen we een heuse (na)zomerse hittegolf meemaakten rond deze tijd. Vorig jaar liepen de temperaturen in ons land verschillende dagen achter elkaar op tot 30 graden en meer en zorgden hogedrukgebieden voor mooi en droog weer. Dit jaar moeten we echter tevreden zijn met temperaturen die slechts half zo hoog oplopen. Met temperaturen rond en meestal onder 20 graden was het de afgelopen tijd eerder fris en in combinatie met de regen en buien voelde het eerder aan als herfst dan wel als zomer.

  Actieve straalstroom voert depressies aan

  De afgelopen week domineerden depressies het weerbeeld. Onder invloed van een zeer actieve straalstroom konden stroringen en buienlijnen hieraan verbonden makkelijk de weg vinden tot ons land. Ook deze week wordt ons weer beïnvloed door lagedrukgebieden. Op dit moment ligt er een depressie nabij Scandinavië en aan de rand hiervan ontwikkelen zich venijnige rand-depressies. Een van deze rand-depressies ligt momenteel ten westen van Ierland en zal zich de komende dagen verder uitdiepen om vervolgens via de Noordzee richting Denemarken te trekken.

  Adempauze vandaag

  Alvorens we te maken krijgen met de randstoring en het bijbehorend stevig windveld, kunnen we vandaag nog even op adem komen. Een mobiele hogedrukwig komt boven ons land te liggen en stabiliseert geleidelijk ons weer. Er zijn nog enkele buien, maar de nadruk ligt veelal op het droge weer en er is geregeld ruimte voor de zon.

  Stormachtige woensdag

  Vanavond en tijdens de volgende nacht trekt een storing verbonden aan de kleine rand-depressie over ons land en gaat het enige tijd regenen. De neerslaghoeveelheden vallen echter mee, maar het is vooral de wind waarmee we zullen moeten rekening houden. De isobaren, de lijnen van gelijke druk, komen zeer dicht bij elkaar te liggen en dit staat garant voor veel wind. Momenteel ziet het er naar uit dat we in België moeten rekening houden met rukwinden die in het binnenland kunnen oplopen tot 60 à 70 km per uur, met tijdelijk zelfs uitschieters tot 80 km/u. Aan de kust kunnen de windstoten nog wat hoger oplopen naar waarden tussen 80 en 90 km/u. De meeste wind wordt tijdens de ochtendperiode verwacht. Op zee komt er een storm te staan met rukwinden die 100 km/u kunnen overschrijden. Daarbij ontsnappen we dus aan het stevigste windveld, dat ietwat noordelijker komt te liggen en vooral de Nederlandse Waddeneilanden zal aandoen. Daar moeten ze rekening houden met rukwinden die ruim boven 100 km/u kunnen uitkomen.

  Wisselvallige vooruitzichten

  Na regen komt zonneschijn... Deze bekende slogan heeft vaak gelijk, maar gaat echter voorlopig niet op. Wie hoopte dat na de kwakkelzomer en het herfstachtig intermezzo van de voorbije dagen er eindelijk een nazomertje zit aan te komen zal nog even op z’n honger moeten blijven zitten. De lange termijn verwachting ziet er niet meteen (na)zomers uit. Het lijkt er zelfs op dat het herfstweer nog even zal aanhouden en dat we geregeld buien mogen verwachten. We komen ook terecht in polaire zeelucht waardoor ook de temperaturen veelal ondermaats blijven. 

  Door: Samuel Helsen (stagiair MeteoGroup Be)