Stormweer en de straalstroom

Advertentie
Mijn weer
 • Het zachte weer hebben we te danken aan de straalstroom die de laatste tijd meestal met zijn as vrij noordelijk lag. Foto: Chantal Van Ophem.

  Doordat er lucht wordt weggepompt, daalt de luchtdruk aan de grond en vormt er zich een lagedrukgebied. Zo worden de meeste depressies gevormd.

  Vanavond bevindt de straalstroom (het zwarte gebied) zich boven de Benelux. Gevolg is stormachtig weer met windstoten tot 80 km/u en lokaal aan zee 90 km/u. Bij onze noorderburen kunnen de rukwinden zelfs boven 100 km/u oplopen. ECMWF hoogtekaart van zondag 22u.

  Maandag bevindt de straalstroom zich net ten noorden van onze regio. Ook dan zal er veel wind staan. ECMWF kaart van 13u.

  Dinsdagmiddag verlegt de straalstroom zich naar het noorden.

 • Stormweer en de straalstroom
  29.11.2015 16:00

  De straalstroom bevond zich een groot deel van de uitzonderlijk zachte novermbermaand ten noorden van  onze regio. De afgelopen tijd lag de snel stromende luchtrivier in onze omgeving met nat en vooral onstuimig weer. Vanaf dinsdag wordt het rustiger.

  • Advertentie

  Zeer zachte november
  Het zachte weer hebben we te danken aan de straalstroom die de laatste tijd meestal met zijn as vrij noordelijk lag. November loopt op zijn laatste benen met een temperatuurgemiddelde dat momenteel op 10,2 graden ligt. Daarmee verslaat deze herfstmaand mogelijk het oude record van 1994 dat 10,4 graden bedroeg. Met het zachte einde van de maand in het vooruitzicht komt het gemiddelde mogelijk zelfs nog iets hoger en krijgen we een record. Zeer uitzonderlijk dus, maar misschien steeds meer de norm? Terwijl politici in Parijs onderhandelen over een mogelijk klimaatsakkoord, kunnen we enkel maar opmerken dat de wereld de afgelopen decades een stuk warmer is geworden. We schreven gisteren al over de vrij abnormale toestand in het oosten van Canada, meer bepaald in de stad Québec. Vandaag hebben we het over de relatie met het onstuimige weer en de straalstroom.

  Weertype en straalstroom
  De positie van de straalstroom is belangrijk om te bepalen welk soort weertype we hebben. De straalstroom is een snel stromende rivier van lucht op zo’n 10 km hoogte. Ligt de straalstroom in de winter ten noorden van ons dan is het vaak rustig en erg zacht. Ligt daarentegen de straalstroom ten zuiden van ons land, dan vertoeven we in koude lucht en is er eerder winters met soms sneeuw. Ligt de straalstroom tenslotte boven onze regio, dan krijgen we nat en zacht weer met veel wind. Waarom is dat ?

  Pompwerking
  De pompwerking van de straalstroom wordt belangrijk, wanneer die zich net boven ons land bevindt. Dit proces is gebaseerd op versnellingen van lucht die op een hoogte van 10 kilometer plaatsvinden. Er stroomt dan op een bepaald punt meer lucht weg dan er zijdelings wordt aangevoerd. Omdat er in de natuur niet meer lucht kan wegstromen, dan er wordt aangevoerd, vindt er een compensatiestroom van onderen plaats. Lucht wordt aangezogen vanaf de grond, een stijgbeweging dus.

  Doordat er lucht wordt weggepompt, daalt de luchtdruk aan de grond en vormt er zich een lagedrukgebied. Zo worden de meeste depressies gevormd. Een vergelijkbaar effect vindt plaats bij een schoorsteen als er een harde wind over de top waait. Ook dan wordt er lucht (en roet) van onderen aangezogen.

  Onstuimig tot dinsdag
  De straalstroom bevindt zich de volgende 48 uur niet ver van ons land. Het centrum van de straalstroom ligt in die periode bij onze noorderburen. De grootste windsnelheden zullen dus bij hen gemeten worden. Daar kunnen windstoten van boven 100 km/u voorkomen. Bij ons blijft het beperkt tot 80 km/u maar een uitschieter van 90 km/u is aan de kust wel mogelijk. Dinsdag verlegt de straalstroom zich naar het noorden met het accent boven Schotland, Zuid-Noordwegen en Denemarken. Terwijl het daar dan spookt is het bij ons een stuk rustiger.

   

  Door: Dirk Hostens