Thermische vore

Advertentie
Mijn weer
 • Thermische vore
  03.06.2015 14:33

  Op het einde van de week bereikt het kwik tropische temperaturen, maar zoals zo vaak het geval is in onze streken, wordt de onweersdreiging groter. De onweersdreiging gaat gepaard met een thermische vore.

  • Advertentie

   

  Een thermische vore blijkt bij ons toch wel geregeld voor te komen en wordt gekenmerkt door een convergerende windzone in warme lucht (vaak lucht van tropische oorprong). Bij deze convergentie ontstaan stijgstromingen en krijg je de vorming van een depressie. Afhankelijk van de vochtigheid van de luchtmassa gaat dit gepaard met de ontwikkeling van wolken, die vaak uitgroeien tot cumulonimbus wolken of de fameuse onweerswolken. Op de weerkaarten wordt een thermische vore weergegeven door een rode onderbroken streepjeslijn.

   

  Een thermische vore is vooral een low-level fenomeen en kan meestal enkel op grondniveau gevolgd worden en is zelden terug te vinden in de hoogtekaarten. Evenwel bij een goed ontwikkelde vore zijn er ook sporen terug te vinden in de hogere lagen van de atmosfeer. Kenmerkend is dus vooral de convergerende wind, maar ook de onweersbuien die op deze lijn ontstaan. In de ochtend, wanneer de temperatuur nog niet zo hoog is, is er vaak mist waar te nemen. Op de grondkaarten zien we ook vaak het ontstaan van een depressie en een uitgesproken knik in de isobaren. In het kielzog van de thermische vore kan een kerntje van hoge druk ontwikkelen. In de omgeving van de vore zijn ook de dauwpunten bijzonder hoog (wat meteen ook de verklaring van de mist is).

   

  Dauwpunten van 18 graden en meer zijn geen uitzondering. Op de satelietbeelden zien we vaak een enorme wolkenontwikkeling en de radarbeelden kunnen de intense neerslag heel goed onderscheppen.

   

  Een thermische vore hoeft echter niet altijd voor zware onweersbuien te zorgen. Soms zijn alle karakteristieken aanwezig en is deze duidelijk terug te vinden op de weerkaarten, maar zien we buiten mist in de ochtend, vrijwel geen convectieve ontwikkelingen. Het kan dan echter wel erg drukkend worden door de hoge dauwpunten. Eens de vore onze streken verlaten heeft merken we een duidelijk verschil door vaak iets koelere, maar vooral drogere lucht met minder hoge dauwpunten. Het wordt dan als het ware minder zwoel weer.

   

  Over onze breedtegraad bevindt een thermische vore zich vaak in een warme sector, waarbij er binnen de 24 uur meestal ook een koufront passeert. Het verschil van de ene op de andere dag wordt dan meestal nog meer uitgesproken, omdat achter het koufront ook beduidend koelere lucht aanwezig is.

   

  Een thermische vore is een bijzonder interessant fenomeen om in het oog te houden als deze op de weerkaarten verschijnt. De ene keer kan die gepaard gaan met hevige intense onweders, de andere keer met veel mist in de ochtend en soms met enkel een verschil in de gevoelstemperatuur (zwoel weer). De thermische vore die op het einde van de week ons land nadert lijkt voorlopig niet extreem actief te zijn en zou gepaard gaan met enkele plaatselijke onweersbuien. In ieder geval, zeker om in het oog te houden.

   

  Door: MN