Danny verzwakt tot een tropische depressie

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De huidige positie en kracht van tropische depressie Danny.

  Figuur 2: Satellietbeeld van Danny op zijn hoogtepunt.

  Figuur 3: Huidig satellietbeeld, let ook op de 2 storingen die mogelijk uitgroeien tot tropische stormen, of zelfs orkanen.

 • Danny verzwakt tot een tropische depressie
  24.08.2015 14:53

  Zoals voorspeld onderging tropische storm Danny een intensificatie eind vorige week. Op vrijdag bereikte hij categorie 3 orkaan status op de Saffir-Simpson schaal. Deze schaal, bestaande uit 5 categorieën (van 0 t.e.m. 5)  beschrijft de kracht van orkanen gebaseerd op de maximale aanhoudende windsnelheid.

  • Advertentie

  Categorie 3

  Een orkaan van categorie 3 heeft aanhoudende windsnelheden tussen 178 en 208 km/u, en wordt ook aangeduid als een grote orkaan, oftewel ‘major hurricane’. Zulke windsnelheden kunnen enorm veel schade aanrichten aan natuur en infrastructuur. Op de site van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kan je een mooie illustratie vinden die de kracht van orkanen duidelijk voorstelt (http://www.nhc.noaa.gov/aboutsshws.php). 

  Degradatie

  Afgelopen dagen verzwakte Danny onder invloed van een muur van windschering nabij de Caraïben, de toename van de windsnelheden zorgde ook voor een inclusie van droge lucht waardoor de convectie, de motor achter de orkaan ontwikkeling, stilviel.  Vandaag (maandag 24/08) werd de orkaan gedegradeerd tot een tropische depressie met aanhoudende winden tot maximaal 60 km/u. Danny zal morgen ten zuiden van Puerto Rico en ter hoogte van de Maagdeneilanden doortrekken, de winden zijn sterk afgenomen, maar de regenval is zeer welgekomen op deze eilanden waar de afgelopen weken sterke droogte heerste. Het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten houdt nog twee tropische storingen in het oog die een grote kans maken ook uit te groeien tot tropische depressies en misschien zelfs uiteindelijk nieuwe orkanen. 

  Bronnen: NOAA, NHC, The Weather Channel, MeteoGroup

  Door: Sam Hias