Europa koelt af na een record brekende hittegolf.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De hittegolf was het gevolg van een hoogterug over West-Europa waaronder de lucht sterk kon opwarmen.

  Figuur 2: Een koudfront bracht verkoeling in grote delen van Europa.

 • Europa koelt af na een record brekende hittegolf.
  09.07.2015 14:16

  Velen slaakten een zucht van verlichting toen het woensdag eindelijk afkoelde na een week van tropische temperaturen. Op vele plaatsen in Europa werden maandelijkse en zelfs all-time records gebroken. De aanvoer van koelere oceaanlucht zorgt de komende week voor normalere temperaturen over heel Europa.

  • Advertentie

  Een hoogterug die reikte van het Iberisch schiereiland tot in Noord-Europa zorgde voor droge, zinkende luchtmassa’s en zwakke oppervlakte winden die toelieten dat de hitte zich opbouwde (zie figuur 1). De hitte verspreidde zich zo ver oost als Oekraïne en Roemenië.

  In het zuiden werd in Madrid op maandag een nieuw record voor juli gebroken bij maxima tot 39,9 °C. Het vorige record bedroeg 39,5 °C en dateerde van 1993. De maandag ervoor werd ook het juni record gebroken met maxima tot 39,7 °C. Volgens de Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET) werden op vier plaatsen in Spanje op die maandag juni records gebroken.

  Duitsland zijn warmte record werd op zondag gebroken in Kitzingen, daar werd het 40,3 °C, waarbij het vorige record uit 2003 werd gepasseerd. In verschillende Duitse steden werd het hitterecord trouwens gebroken het afgelopen weekend, waaronder Berlijn en Frankfurt.

  Ook in Frankrijk werden verschillende maandelijkse en absolute records gebroken volgens MeteoFrance. In Parijs steeg de temperatuur tot 39,7 °C afgelopen woensdag. De op één na hoogste meting sinds 1873. Verder werden er op 3 andere locatie’s in Frankrijk absolute records gebroken, in Boulogne –sur-mer werd het 35,4 °C, in Dieppe 38,3 °C en in Melun haalde men maximaal 39,4 °C. Zelfs delen van Zweden haalde 32 °C afgelopen woensdag. Ook in Nederland werd het juli record gebroken in Maastricht, met maxima tot 38,2 °C.

  Bovendien waren het niet alleen de maxima die records braken, de temperatuur daalde op zaterdagnacht op vele plaatsen niet onder 20°C. Dit was ook een record voor vele steden in Frankrijk en België. Lons-le-Saunier zag de temperatuur niet lager komen dan 28°C tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag!

  Europa is sinds 2003 gevoelig aan extreme hittegolven en vele landen namen dan ook hun voorzorgen om de inwoners voldoende te sensibiliseren. In 2003 lieten 30.000 europeanen, waaronder 14.000 Fransen, het leven als gevolg van de grote hitte. Gelukkig bracht een koudfront ons heerlijk verkoelende lucht tijdens de nacht van dinsdag op woensdag (zie figuur 2). De hete temperaturen zijn voorlopig van de weerkaarten verdwenen. De langetermijnsvoorspellingen tonen echter aan de hogedrukrug die verantwoordelijk voor de hitte was, zich de rest van juli gaat handhaven over het Iberisch schiereiland. Of die hitte opnieuw tot bij ons komt valt nog af te wachten.

  Bronnen: MeteoFrance, MeteoGroup, The Weather Underground

  Door: Sam Hias