'Brown ocean' effect op tropische storm Bill?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Tropische storm Erin ontwikkeld een oog boven Oklahoma.

  Figuur 2: Het brown ocean effect

  Figuur 3: Tropische storm Bill vertoond een oog bij een radaropname nabij Fort Hood Texas.

 • 'Brown ocean' effect op tropische storm Bill?
  17.06.2015 14:00

  In de Amerikaanse media viel de term ‘brown ocean effect’ geregeld tijdens de afgelopen dagen. Wat betekent deze term en waarom is dit effect zo zeldzaam waar te nemen?

  • Advertentie

  Warm water als energiebron

  Zoals door velen geweten is, ontstaan orkanen en tropische stormen boven gebieden met warm zeewater. In het algemeen moet de temperatuur van het water minstens 27 °C bedragen alvorens tropische stormen kunnen ontstaan en groeien. Bij het aan land gaan van deze stormen, de zogenaamde ‘landfall’, nemen deze stormen dan ook relatief snel in kracht af. Het is deze afname in kracht die door het brown ocean effect tegengewerkt wordt.

  Tijdens 2007 vertoonde tropische storm Erin bizar gedrag na ze aan land kwam. In Oklahoma, het midden van de Verenigde staten, vormde de storm opnieuw een oog. Het teken bij uitstek van een actieve tropische storm of orkaan (zie figuur 1). Het oog ontstaat namelijk door dalende luchtbewegingen in het centrum, die de sterke convectie langs de randen van de depressie compenseren. Van deze convectie werd aanvankelijk gedacht dat ze enkel in stand kon gehouden worden door warm zeewater.

  Volgens Andersen en Shepherd (2014), kunnen de condities boven land, door een samenloop van verschillende omstandigheden, toch conductief zijn tot het versterken van tropische stormen. Indien het warm genoeg is in de onderste luchtlagen en indien er voldoende vocht aanwezig is, kan het landoppervlak de rol van warme oceanen overnemen (zie figuur 2). Dit is natuurlijk geen goed nieuws aangezien algemeen verwacht wordt dat tropische depressies in kracht afnemen na hun ‘landfall’, weermodellen kunnen deze evolutie ook niet voorspellen aangezien de onderliggende berekeningen ervan uitgaan dat de storm altijd zal afzwakken boven land. Zo kan de destructieve kracht van tropische stormen verder landinwaarts reiken dan op voorhand verwacht en voorspeld werd.

  Brown ocean effect op tropische storm Bill?

  Het is nog wat te vroeg om met enige zekerheid te zeggen of tropische storm Bill dit effect zal ondergaan. Dit zal de komende dagen blijken uit de analyse van windobservaties, de klassificatie van tropische depressies is namelijk gebaseerd op windsnelheden. De ingrediënten zijn alleszinds talrijk aanwezig, het is warm in Texas met maxima boven 35 graden op veel plaatsen, bovendien is er in de bodem veel vocht aanwezig afkomstig van hevige regenstormen tijdens de afgelopen weken.

  Op het radarbeeld in Fort Hood is alleszinds al een ontwikkelend oog waar te nemen, dit zou kunnen wijzen op een intensificatie na ‘landfall’ (zie figuur X).

  Bronnen: NOAA; Weather Underground; Andersen and Sheperd (2014): A global spatiotemporal analysis of inland tropical cyclone maintenance or intensification.

  Door: Sam Hias