Komt er nog winter ?

Advertentie
Mijn weer
 • Het ECMWF voorziet op de langere termijn opnieuw een koudere oplossing.

  Merk de lage temperaturen op 850 hPa op over onze streken en vooral ook de erg koude lucht boven Rusland, die mogelijk naar ons kan komen.

 • Komt er nog winter ?
  01.02.2017 14:07

  Erg zacht
  Met een op gang komende zonale stroming ziet het er naar uit dat we 
  voorlopig niet dadelijk opnieuw winterweer moeten verwachten. Tot halfweg volgende week blijven de temperaturen zowel overdag als tijdens de nacht positief. Sterker nog er kunnen maxima voorkomen tot 13 graden. We zouden haast de indruk krijgen dat de winter voor bij is. Echter, klimatologisch weten we dat februari zowat de koudste wintermaand is van het seizoen en de laatste weermodellen geven aan dat het vanaf het einde van volgende week wel eens opnieuw erg koud kan worden.

  • Advertentie

  Voorbarige conclussie
  Uiteraard mogen we geen voorbarige conclussies trekken en zal het toch wel een beetje koffiedik kijken zijn. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat de winter terug keert in de tweede helft van februari. Het is zelfs al vaker voorgekomen dat ook nog in maart sneeuw valt. Echter de koude perioden die in maart voorkomen, zijn meestal van korte duur. Bovendien met de dagelijkse opwarming door een reeds in kracht toenemende zon, zou enig sneeuwtapijt in maart al vlug aan zijn einde komen. Maart kan echter nog altijd erg koud uitpakken.

  Zachte korte termijn
  De korte termijn ziet er inderddaad erg zacht uit met maxima die boven 10 graden uitkomen en nachten waarbij het kwik niet onder 5 graden daalt. Donderdag en vrijdag zou het wel eens bijzonder zacht kunnen worden bij maxima van 12 of 13 graden. Vanaf het weekend wordt het een fractie minder zacht bij 
  8 graden, maar ook dat is nog steeds boven de normale waarde.

  Koude configuratie
  Kortom de korte en middellange termijn houden het op zacht, maar helaas ook wisselvallig weer, met vrij hoge maxima. Op de lange termijn wordt het nog even afwachten of de winter terug keert. In ieder geval geeft de huidige configuratie van de weermodellen een grote kans op een nieuwe koude periode.

  Door: Michel Nulens