Volgens nieuwe analyses: geen vertraging van de globale klimaatopwarming.

Advertentie
Mijn weer
 • Volgens nieuwe analyses: geen vertraging van de globale klimaatopwarming.
  08.06.2015 14:49

  Een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Science, toont aan dat de klimaatopwarming zich heeft verder gezet gedurende de afgelopen 15 jaar. De studie is het werk van een groep wetenschappers verbonden met de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).  Een vorige studie, deel van het IPCC rapport van 2013, beweerde dat de klimaatopwarming trager verliep, of was stilgevallen, gedurende de afgelopen 15 jaar.

  • Advertentie

  De toevoeging van de laatste twee jaar van oppervlakte temperatuurmetingen en de verbetering van de oude datasets toont aan dat de klimaatopwarming zich de laatste 15 jaar even sterk, of sterker, heeft doorgezet dan tijdens het tweede deel van de 20ste eeuw (Thomas R. Karl, NOAA). Dit gaat in tegen een voorgaande analyse uit het IPCC rapport, een internationale groep wetenschappers die de klimaatopwarming en zijn gevolgen onder de loep nemen. Deze oudere analyse suggereerde een hiatus of vertraging in de opwarming trend; deze analyse werd volop als argumentatievoer gebruikt door de zogenaamde klimaatontkenners

  Betere temperatuurdatasets

  Eén van de redenen waarom deze nieuwe analyse de trend heeft bijgesteld is een doorgevoerde correctie op de zeewater temperatuurmetingen. Voor de jaren '80 werden de meeste metingen op zee uitgevoerd door schepen. Sindsdien zijn boeien steeds belangrijker en talrijker geworden. Boeien kunnen de zeewatertemperatuur namelijk nauwkeuriger meten, maar onderzoekers hebben aangetoond dat de boeien een consequent lagere temperatuur meten dan schepen in dezelfde omstandigheden. Om de oudere datasets afkomstig van schepen accuraat te vergelijken met data afkomstig van boeien, moeten de twee datasets dus gecorrigeerd worden. Een nieuwe methode om deze data te corrigeren werd opgenomen in de nieuwe studie en is deels verantwoordelijk voor de andere uitkomst.

  Een andere belangrijke factor in het onderzoek is een betere ruimtelijke dekking van temperatuurmetingen. In het uiterste noorden worden bijvoorbeeld zeer weinig temperatuurmetingen uitgevoerd, hoewel daar juist een sterke opwarming waar te nemen is. Dit zorgde ook voor een onderschatting van de opwarming in het vorige IPCC rapport. De integratie van verschillende nieuwe datasets heeft ruimtelijke dekking van temperatuurmetingen aanzienlijk verbeterd.

  Tenslotte zorgen de toevoeging van de laatste twee jaar aan de datasets ook voor een verbetering van de trendinschatting. 2014 was het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen en dat heeft alleszins invloed op de bijgestelde trends, maar één warm jaar kan de berekende opwaartse trend niet verklaren.

  Het is belangrijk om juiste informatie over de laatste onderzoeken naar klimaatopwarming te verspreiden. Belangrijke organisaties en lobbyisten hebben er namelijk belang bij om de beleidsveranderingen tegen te gaan die nodig zijn in ons veranderde klimaat. Wetenschappers en de rest van bevolking moeten zich dus wapenen met feiten en wetenschappelijke onderzoeken om ervoor te zorgen dat niemand de klimaatopwarming kan ontkennen en zo beleidsveranderingen vertragen die, hoewel ze de economische groei op korte termijn kunnen vertragen, uiteindelijk onze planeet en de mensheid ten goede komen.

  Het volledige artikel uit Science kan je hier lezen: www.sciencemag.org/content/early/2015/06/05/science.aaa5632.full

   

  Bronnen: NOAA, Science magazine, IPCC AR 5 (2013)

  Door: Sam Hias