September fris en lokaal vrij nat

Advertentie
Mijn weer
 • De maand valt op tussen al de warme septembermaanden van de laatste jaren. Van de laatste 30 jaar zijn er slechts 4 septembermaanden nog frisser. Bron KMI

  De hele maand bleef het kwik meestal onder 20 graden. Rond 11 september kregen we een paar warmere dagen.

  De meeste neerslag valt gemiddeld (over de laatste 30 jaar) meestal in het noordwesten van het land en in de Ardennen. Het centrum is wat droger. Bron KMI

  Het was in september vaak bewolkt, zoals hier op de Tiegemberg in de buurt van Anzegem. Foto Jan Balcaen.

  Rond 11 september was er een klein nazomerke van enkele dagen. Foto Magda Van den Bremt.

  Vele wolken volgenden erop, vastgelegd door André Demeulemeester.

 • September fris en lokaal vrij nat
  03.10.2015 10:33

  De eerste herfstmaand was vrij fris en lokaal ook eerder nat. Toch verliep de maand voor Ukkel en Zaventem eerder aan de droge kant. Lokaal viel er dan weer vrij veel neerslag, zoals in Koksijde en Bevekom. Opmerkelijk is het feit dat er maar weinig warme dagen waren. Qua zonneschijn presteerde de maand daarentegen niet echt slecht, normaal dus.

  • Advertentie

  Vrij fris
  De gemiddelde temperatuur in Ukkel klopte af op 13,5°C, wat een vrij laag is tegenover de 14,9°C normaal. Een afwijking van een kleine anderhalve graad. Vooral de maxima, 17,6°C lag een stuk onder de norm van 19,0°C, terwijl de afwijking in de minima kleiner waren, 9,8°C in plaats van 10,9°C. Opmerkelijk daarbij is het vrijwel ontbreken van warme dagen, laat staan dat er zomerdagen voorkwamen. Op slechts drie dagen werd het in Ukkel 20 graden of meer. Op geen enkele dag kwam het kwik in de buurt van 25 graden. In de grafiek hiernaast valt de maand op tussen al de warme septembermaanden van de laatste jaren. Van de laatste 30 jaar zijn er slechts 4 nog frisser. 

  Vrij droog
  De totale neerslag die in Ukkel viel, mag dan al beperkt zijn, het aantal dagen waarop er neerslag viel was dan weer vrij hoog, 21 tegenover de gebuikelijke 15 à 16 dagen. De totale neerslag lag in Ukkel op 59 mm, wat uiteraard vrij normaal is (69 mm). De landelijke verdeling lag overigens ook binnen de normalen. De klimaatkaart hiernaast toont dat de meeste neerslag aan zee en in het noorden valt, vooral ten oosten van Antwerpen. Dat was deze maand ook niet anders met 97 mm in Deurne. Oostende ving 77 mm op. In Koksijde was erg nat met 115 mm. Het doorgaans vrij droge Brabant kon lokaal toch ook ruim 80 mm rekenen, zoals in Bevekom. De Hoge Venen is de natse regio van ons land, zoals de klimatologische kaart laat ziet. In Mont-Rigi viel er wel vrij veel met 195 mm hemelwater. Normaal is dat 120 à 130 mm.

  Zonneschijn normaal
  De zon was 142 uren te zien, wat normaal is.  Het was dus op dat vlak niet top, vooral als we zien dat de zomer wel vrij zonnig was. Wie herinnert zich de zonnige maand september in 2003, toen de zon 220 uren scheen, na een erg zonnige en warme zomer. Maar het kan veel erger. Een paar jaar ervoor, in 2001, was september erg somber met amper 65 uren, nog meer dan de helft minder dan dit jaar. 

  Bron: MeteoGroup, KMI

  Door: DH