De straalstroom

Advertentie
Mijn weer
 • De meest noordelijke straalstroom is de Polaire straalstroom.

  Actuel weerkaart met de positie van de straalstroom ten zuiden van de Lage Landen.

  Actuele grondkaart met bijhorende regengebieden.

  Actuele thermische kaart, duidelijk te zien dat de Lage Landen geconfronteerd worden met koude lucht.

 • De straalstroom
  25.07.2015 09:11

  De straalstroom is een zone op grote hoogte waar een hoge windsnelheid waargenomen wordt. Deze straalstroom is tevens het sturende element voor depressies in de buurt van onze breedtegraad.

  • Advertentie

  In het algemeen neemt de windsnelheid toe met toenemende hoogte in de atmosfeer. De horizontale temperatuur-verschillen op 1 niveau veroorzaken een wind en deze winden worden als het ware opgeteld naar boven toe. 

  Dit gaat zolang door totdat de temperatuurverschillen er niet meer zijn of juist tegengesteld worden, en dit is tot aan de tropopauze (bij ons vaak op ongeveer 10 km hoogte). 

  De sterkste winden worden dus vaak bij de tropopauze gevonden en kunnen snelheden halen van 200 km/u of meer. De band met de sterkste winden is vaak een paar 100 km breed en duizenden km lang.

  Deze band noemt men de 'straalstroom' of ook nog 'jetstream'. Vliegtuigen die Trans-Atlantische vluchten maken, proberen handig gebruik te maken ervan. De jetstream waait vaak uit westelijke sector, zodat hij vaak vermeden wordt bij vluchten naar de States, terwijl hij naar Europa toe juist wordt opgezocht.

  In onze zomer bevindt deze straalstroom zich vaak ten noorden van onze breedetegraad, maar momenteel bevindt deze straalstroom zich ten zuiden van ons land. Hierdoor kunnen depressies ook een zuidelijker positie innemen resulterend in winderig en nat weer met lage maxima. Het is wachten tot wanneer deze straalstroom terug noordelijker komt te liggen alvorens we een terugkeer van zomers weer mogen verwachten.

  Werner Van den Broeck - MeteoGroup Belgium