Meer sneeuw dan normaal in de Alpen

Advertentie
Mijn weer
 • Meer sneeuw dan normaal in de Alpen
  05.04.2018 12:32

  Het zal menig wintersporter vast niet zijn ontgaan. Gedurende het afgelopen meteorologische en klimatologische winterseizoen - december 2017, januari en februari 2018 - lag er meer dan genoeg sneeuw op veel pistes. Ook nu ligt er trouwens nog meer dan voldoende/veel sneeuw.

  Ook de thuisblijvers konden - en kunnen - het bijvoorbeeld via de webcams zien. Er waren de afgelopen maanden enkele periodes met (heel zacht) dooiweer, maar verder was het winterweer in de - hogere - skigebieden. De metingen laten ook zien dat er in veel Alpenregio's meer sneeuw is gevallen dan de norm. Vooral ook in de periode vanaf begin december 2017 tot in januari kwam het op veel plaatsen in het Alpengebied tot (te) veel, dan wel extreem veel, sneeuw. Dit bracht soms ook lawines met zich mee, met alle gevolgen van dien.

  • Advertentie

  Zwitserland
  Het Zwitserse weerinstituut, ofwel het Zwitserse KNMI, kwam vorige maand met de neerslagcijfers van de weerkundige winter. In januari 2018 waren er maarliefst 95 weerstations met meer neerslag dan de norm. In het kanton Wallis was sprake van een januari- en algemeen maandrecord voor wat betreft de neerslagtotalen. In Zermatt viel 257 millimeter neerslag, in Stalden/Ackersand 220 mm, Visp 328 mm en Grimentz 254 mm. In de bergen viel in december tot in januari veel sneeuw. Het lawinegevaar was vooral in januari in grote delen van de Alpen zeer groot. Enkele plaatsen waren meerdere dagen alleen met een helikopter bereikbaar. In Arosa viel op 1880 meter afgelopen winter 5,3 meter sneeuw! In de laatste 50 jaren was hier alleen de winter van 2011/2012 met 5,8 meter wat sneeuwrijker. Het weerstation Grächen, op 1600 meter in Wallis, zag het sneeuwtotaal de afgelopen winter tot meer dan 2 meter oplopen. Deze hoeveelheid betekende voor dit meetpunt een record in zijn 50-jarige meetreeks.

  In de Franse Alpen viel vooral de vele sneeuwval van begin januari op, men had het over een extreme sneeuwsituatie die maar om de 30 jaar voorkomt. In Tignes viel in 48 uren maarliefst 180 cm sneeuw.

  Oostenrijk
  De meeste wintersneeuw viel in Oostenrijk in januari, en vooral boven 500 tot 800 meter. In Tirol, Salzburg, Vorarlberg, Karinthie, Oberösterreich, Niederösterreich en Steiermark (Stiermarken) viel duidelijk meer sneeuw dan de norm. Aldus het 'Oostenrijkse KNMI'. In de lagere delen van de berggebieden, lager dan 500 tot 800 meter, viel juist minder sneeuw dan normaal. Ook in Wenen en Burgenland viel in januari minder sneeuw dan de norm. Het ontbreken van aanvoer van zachte lucht en de markante kou aan het eind van februari zorgden voor het behoud van de sneeuwtapijten op de pistes, maar dit gold ook voor de lagere delen van de Alpen. Het aantal dagen met een sneeuwdek lag er boven normaal. De meeste neerslag - regen en sneeuw - viel in februari in het zuiden en zuidoosten van het land. En gemiddeld genomen lagen de hoeveelheden verse sneeuw hier op de norm, terwijl de noordkant van de Alpen in februari minder sneeuw dan de norm kreeg. Precieze metingen in meters sneeuw werden door het Oostenrijkse weer- en klimaatinstituut niet opgegeven helaas. 

  Verse aprilsneeuw?
  De meeste skiliften in de Alpen gaan in de loop van deze aprilmaand dicht. Het wintersportseizoen is dan echt voorbij. Met uitzondering dan van het gletsjerskien, zoals op de Kitzsteinhorn in Salzburgerland bij Zell am See-Kaprun. Dat kan bijna het hele jaar door. Voor wandelaars en mountainbikers breekt straks het zomerseizoen aan. Met name Tirol staat altijd in de top tien van populairste vakantieregio's. Ik kom hier zelf ook graag iedere zomer.

  Als we naar het weer van de komende dagen kijken, is het tot in het weekend overwegend droog met (volop) zonneschijn, en zacht weer, met in de dalen temperaturen tot lokaal meer dan 20 graden. In de nieuwe week volgen perioden met neerslag. Dan kan vooral de zuid- en zuidwestkant van het Alpenmassief in totaal nog maximaal 10-30 cm sneeuw krijgen op de pistes boven circa 1200 meter. Daaronder valt dan regen.

  Bronnen: Zwitserse en Oostenrijkse weerdienst, MeteoGroup.

  Door: Jordi Bloem