De noordkant van de straalstroom

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De straalstroom is aangeduid in het groen in het vak linksboven. Door de zuidelijke tak wordt koele oceaanlucht tot ver naar het zuiden verplaatst. In het midden van de winter zou deze situatie ons sneeuw kunnen opleveren.

  Figuur 2: De straalstroom op het einde van de week. De zuidelijke tak is verdwenen waardoor de koudere lucht niet zover meer kan doordringen. Storingen blijven ook ten noorden van ons land.

 • De noordkant van de straalstroom
  15.08.2015 14:28

  Na een lange periode met aangenaam zomerweer krijgen we momenteel een guurder weertype voorgeschoteld. Vanwaar komt toch die plotse ommekeer? En wat is de motor achter deze veranderende weertype’s. Het antwoord op beide vragen is de ‘jetstream’ of straalstroom. De straalstroom is een dunne zone in de atmosfeer op 9 à 10 km hoogte waar sterke winden heersen. In het algemeen wordt de grens op 100 km/u gezet, maar regelmatig worden snelheden van meer dan 350 km/u bereikt.

  • Advertentie

  De Noordkant

  In onze gematigde breedte wordt het weer sterk beïnvloedt door deze rivier van snelstromende lucht die van west naar oost waait. Zoals een rivier op het aardoppervlak meandert de straalstroom ook door de atmosfeer. Momenteel maakt hij een duik naar het zuiden waardoor wij aan de noordkant van de straalstroom terechtkomen. Aangezien de straalstroom wordt veroorzaakt door temperatuursverschillen, bevinden we ons dus aan de koudere kant van de straalstroom. Bovendien ligt hij niet ver uit de buurt, waardoor depressies en storingen worden meegevoerd.

  Op het einde van de week valt de zuidelijke tak van de straalstroom echter stil, waardoor de koude lucht ons niet meer kan bereiken en ook de storingen ten noorden van ons land passeren. Volgens de laatste modelvoorspellingen is er dus opnieuw een weersverbetering in de maak. Door het hardnekkige Scandinavisch hogedrukgebied wordt er echter geen sub-tropische lucht aangevoerd, maxima boven 30 °C zitten er dus wel niet in. Dat is echter voor velen van ons een verademing.

  Bronnen: MeteoGroup, Wikipedia

  Door: Sam Hias