Op een koude nacht in het midden van juli.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De minimumtemperatuur gemeten op 10cm hoogte.

  Figuur 2: De minima van afgelopen nacht.

  Figuur 3: Het infrarood satellietbeeld van afgelopen nacht.

 • Op een koude nacht in het midden van juli.
  10.07.2015 14:23

  Tijdens de afgelopen nacht kon het zover afkoelen dat het op veschillende plaatsen tot grondvorst kwam in België en Nederland, onder andere in Diepenbeek en Retie werd het -1 °C op 10 cm hoogte. Op de luchthaven in Twente werd -1.3 °C opgemeten, het is sinds 1970 geleden dat het daar ooit nog zo koud werd. In de Hoge-Venen werd het trouwens zelfs 0 °C op waarnemingshoogte! Wakker worden met rijm op het gras? Het is dus toch mogelijk in juli. De gemiddelde minima liggen deze tijd van het jaar rond 12 of 13 graden, het is dus toch wel uitzonderlijk dat de temperatuur zover kon dalen.

  • Advertentie

  Heldere lucht onder hogedrukgebied

  Het wordt al zeker uitzonderlijk wanneer we terugdenken naar vorige week, toen werd de grens van 30 °C gehaald op verschillende dagen in deze waarnemingstations. De schuldige is een hogedrukgebied dat zich gisterenavond over West-Europa vestigde. Dat is op zich niet uitzonderlijk, maar aan de oppervlakte bevonden we ons nog in een koele luchtmassa, de maxima kwamen gisteren in ons land niet boven 19 °C uit. Door het hogedrukgebied klaarde het helemaal op en viel de wind bijna stil. Dit is het ideale recept voor een koude nacht. Neem daar nog de vorstgevoelige lokale geografische omstandigheden bij en we zien grondvorst, en zelfs echte vorst, in het midden van juli.

  Warmer in de steden

  Deze lokale omstandigheden zijn bijvoorbeeld de zandgronden in Diepenbeek en Retie en de hoogte en topografie van Elsenborn. Het weerstation bevindt zich in Elsenborn namelijk in een natuurlijke kom, koude lucht gaat zich daarin verzamelen. Op andere plaatsen bleef het duidelijk warmer, in Brussel werd het minimaal 8 graden. Dit kan ook door lokale omstandigheden verklaard worden, in steden blijft het namelijk vaak wamer door een effect dat het ‘Urban Heat Island’ genoemd wordt. Dit kan trouwens mooi worden waargenomen op infrarood satellietbeelden, de hoeveelheid uitgezonden straling hangt namelijk af van de warmte van een object. De warme steden tonen zwarter dan hun koelere omgeving, vooral Parijs valt duidelijk op (zie figuur 3). Het is ook duidelijk dat de noordzee warmer was dan het omringende land, dit verklaard ook waarom het in Zeebrugge 12,7 °C bleef.

  Vandaag werd de frisse nacht en ochtend al snel vergeten, de temperaturen klommen vlot richting 24 graden tijdens de namiddag.

  Bronnen: MeteoGroup-NL, MeteoGroup-BE

  Door: Sam Hias