Herfst in de winter

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weerkaarten voor donderdag 23/02/2017. Een actieve randdepressie trekt over het land.

  Figuur 2: De verwachte rukwinden tijdens donderdag namiddag volgens het MeteoGroup MOS model.

 • Herfst in de winter
  21.02.2017 15:49

  Na vrij koude temperaturen tijdens de maand januari waarbij de gemiddelde temperatuur slechts 1.1 °C bedroeg. De temperaturen tijdens de nacht kwamen slechts zelden boven het vriespunt uit. De huidige maand februari ’17 verloopt reeds een stuk zachter bij een voorlopige gemiddelde temperatuur van 5.5 °C. Dit komt omdat een nieuw weertype de kop op steekt.

  • Advertentie

  Zonale stroom

  Tijdens de maand januari werd er meestal koude, continentale lucht aangevoerd vanuit het oosten. Momenteel is de aanvoer richting gedraaid naar het westen. Hierdoor wordt er zachtere, vochtige oceaanlucht aangevoerd. De maxima komen dus een stuk hoger uit dan normaal voor de tijd van het jaar. Door de vochtige lucht is er ook vaak veel bewolking aanwezig, de lucht kan tijdens de nacht dus ook niet sterk afkoelen. De minima de komende dagen bedragen gemiddeld 10 graden in Vlaanderen; de minima waren zelfs nog nooit zo zacht tijdens de tweede helft van februari.

  Herfstachtig weer

  Een zonaal weertype met een westelijke circulatie voert echter geregeld storingen aan richting West-Europa. Dat is de komende dagen dan ook niet anders. De ene storing volgt de andere op, waardoor het weer een eerder sombere indruk krijgt. We gaan dan ook enkele grijze en regenachtige dagen tegemoet.

  Op woensdag 22/02 en donderdag 23/02 brengen deze storingen ook een sterk windveld mee omdat enkele randdepressies zich dicht bij ons land bevinden. De wind spant aan tot windkracht 5 of 6 en er zijn rukwinden mogelijk tot 70 km/u. Hierdoor krijgen we dus een herfstgevoel in het midden van de winter. Voor de koukleumen een zege, maar voor de winterliefhebbers een irritatie.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: SH