Paasweekend 2017 !

Advertentie
Mijn weer
 • Paaseitjes buiten, zou dat dit jaar lukken ?

  Koude bovenluchten geven aanleiding tot aprilse grillen.

  Een onstabiele configuratie op 500 hPa, buien kunnen gemakkelijk ontstaan op Pasen.

 • Paasweekend 2017 !
  11.04.2017 14:50

  Het weer op Pasen
  Als we ons klimatologisch willen baseren op het weer op Pasen om er een trend uit te halen, is dat bijzonder moeilijk. Niet zozeer omwille van het weer, maar vooral omdat Pasen al eens van datum veranderd. Als Pasen dan vroeg op het jaar valt, is het ook logisch dat we niet zo warm weer mogen verwachten. Valt Pasen later in het voorjaar, dan is de kans op hoge temperaturen uiteraard groter. Omwille van de flucturerende data, kan er echter moeilijk een tendens voor het weer op Pasen bepaald worden. Er zijn Paasdagen waar de eieren in de sneeuw moesten gezocht worden evenals dat er Paasdagen zijn waarbij de chocolade eieren smolten door de hitte van de zon. Het kan dus eigenlijk alle kanten op.

  • Advertentie

  Rond Pasen zien we echter wel vaak dat de weermodellen nogal eens op korte termijn durven veranderen. Zo gebeurt het al eens dat er dagen aan een stuk minder gunstig weer voorzien wordt en dat Pasen uiteindelijk een prachtige dag wordt en visa versa. Dit jaar lijken de weermodellen vrij standvastig te zijn, ze voorzien al enkele dagen hetzelfde weerbeeld voor het Paasweekend.

   

  Maritiem Polaire lucht
  Vooral op zaterdag brengt een storing, die in een strakke noordwestelijke hoogtestroming naar onze streken wordt gestuurd, flink wat neerslag. Lokaal kan er tot 10 mm neerslag vallen. Na deze storing komen we terecht in koudere maritiem polaire lucht. Deze lucht is erg onstabiel en vooral op grotere hoogte erg koud. Er ontstaan dan gemakkelijk buien en deze kunnen zelfs een winters karakter hebben op zondag en vergezeld worden van korrelhagel of in de Ardennen van natte sneeuw. Met wat geluk kan echter de ochtend droog verlopen, zodat de Paaseitjes mogelijk net niet nat worden.

   

  Gure noordwestenwind
  Paasmaandag lijkt ook erg nat te verlopen met eerst flink wat regen en nadien buien. Het kwik komt slechts uit op een graad of 10. Bovendien staat er een gure noordwestenwind. In de Ardennen is er kans op natte sneeuw. Na het weekend blijft deze koele en wisselvallige trend aanhouden, al lijken de neerslagkansen wel iets af te nemen.

  Door: Michel Nulens