Overzicht september

Advertentie
Mijn weer
 • Vooral de zonneschijn was uitzonderlijk in de maand september.

  De temperaturen kwamen op de normale waarden uit.

  De volgende dagen lijkt de zon ook nog ruim aan bod te komen, maar de nachten zijn eerder koel.

 • Overzicht september
  02.10.2018 08:28

  De herfstmaand oktober is aangebroken, dan is het weer tijd om een blik te werpen op de afgelopen maand. September 2018, leek vooral een zonnige en droge maand te zijn, net zoals de vorige maanden. Kunnen we dit ook staven met de gemeten cijfers ?

  • Advertentie

  Zon
  Als we door het vensterraam turen zien we een grijze wolkenmassa en geregeld regendruppels neerdwarrelen. Mijmerend denken we aan de zon, die was er toch wel vaak de afgelopen maand. Volgens de gegevens van het KMI geldig voor Ukkel, bleek dat inderdaad wel zo te zijn. Met een zonneschijnduur van 197:34 uren was het zeer abnormaal zonnig. Normaal schijnt de zon 143:04 uren. We zijn dus in september flink verwend geweest. Leuk om te weten is dat tot 23 september de dagen nog steeds langer zijn dan de nachten. Op 23 september hebben we echter de equinox (wanneer dag en nacht even lang zijn) en nadien zijn de nachten langer dan de dagen.

   

  Neerslag
  Ook de neerslagdagen waren aan de lage kant met normaal 15,7 dagen en nu slechts 10 dagen. De hoeveelheid neerslag die gevallen is, is dan eerder normaal voor september met slechts een verschil van 3.6 mm. Er viel 65.3 mm tegenover normaal 68.9 mm. Het watertekort dat ontstond in de zomermaanden is daarbij nog steeds niet aangevuld, maar met de herfst en de winter in het vooruitzicht zal dat ongetwijfeld wel in orde komen.

   

  Temperaturen
  Wat de temperaturen betreft, was september geheel klimatologisch in orde. Zowel de gemiddelde temperatuur, als de gemiddelde maximum en minimum waren heel normaal voor deze periode. Het viel wel op dat de luchtdruk boven de normale waarden uitkwam met 1020.8 hPa tegenover normaal 1016.4 hPa. We kregen dan ook vaak te maken met hogedrukgebieden die vanuit de Azoren opbouwden tot over onze streken.

   

  Zonnige maand
  We kunnen wel besuiten dat we flink verwend zijn door de zon in september 2018. Toch waren de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar en was het ook niet extreem droog. September was een aangename en vooral zonnige maand. Het zonnige weer lijkt zich bovendien verder te zetten in de eerste helft van oktober. Vanaf woensdag is er opnieuw hogeluchtdruk en kan de zon weer tevoorschijn komen.

  Door: Michel Nulens