Isobaren en wind

Advertentie
Mijn weer
 • De actuele weerkaart met isobarenpatroon en neerslagzones.

  Een isobarenkaart in correlatie met het windveld.

  Het spijtige resultaat van een extreem sterke windvlaag.

 • Isobaren en wind
  26.07.2015 08:53

  Isobaren zijn lijnen die plaatsen met eenzelfde luchtdruk verbinden. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe groter het drukverschil en dus hoe sterker de wind; hoe verder ze uit elkaar liggen, hoe zwakker de wind.

  • Advertentie

  Toch is de werkelijkheid nog wat complexer. Bij eenzelfde isobaren-afstand kan de wind immers nog steeds sterk verschillen. Op lagere breedten waait het bij gelijke isobarenafstand harder dan op hogere breedten.

  Ook de kromming van de isobaren is van belang. Bij gelijke afstand tussen enerzijds rechte en anderszijds gekromde isobaren (bij een depressie bijvoorbeeld), zal de windsterkte bij de rechte isobaren groter zijn.

  Tenslotte speelt ook nog het terrein een rol. Hoe ruwer het terrein, hoe sterker de wrijving en dus hoe sterker de afremming van de wind. Daarom waait het boven zee (kleine wrijving) bij gelijke isobarenafstand veel harder dan boven een bos (grote wrijving).

  In ieder geval is het wel overal ter wereld een vast gegeven dat er veel wind staat van zodra de isobaren dicht bij elkaar liggen. En dit is momenteel ook vaak het geval op de Europese weerkaart, en meer bepaald boven de Lage Landen, weliswaar eerder uitzonderlijk in het midden van de zomer.

   

  Werner Van den Broeck - MeteoGroup Belgium