Na hittegolf, koud en nat

Advertentie
Mijn weer
 • Op langere termijn zien we de temperatuur opnieuw wat oplopen, maar er is geen hittegolf in aantocht.

  Vooral op korte termijn kan er behoorlijk wat neerslag vallen, maar of dit voldoende voor de natuur is om te compenseren is nog de vraag.

 • Na hittegolf, koud en nat
  27.06.2017 14:00

  Na regen, komt zonneschijn
  De natuur heeft altijd de neiging om te compenseren. Het gezegde “Na regen, komt zonneschijn” klopt en omgekeerd ook uiteraard. Alleen kan het soms wel even duren alvorens het weer verandert. Na de afgelopen hittegolf komt er nu dus een periode met gevoelig koeler en vooral ook natter weer.

  • Advertentie

   

  Hittegolf
  Het was trouwens een fameuze hittegolf die van 17 juni tot 22 juni duurde met 4 dagen van 30 graden of meer. In de Kempen duurde de hittegolf een dagje langer. De warmste dag was 22 juni met in het centrum 32,9 graden en in de Kempen zelfs 35,3 graden. Juni kan trouwens een record maand worden wat de droogte en de gemiddelde temperatuur betreft. Nog even afwachten tot het einde.

   

  Koeler en natter
  Na regen komt zonneschijn en visa versa. Na de hittegolf breekt er nu dus een periode aan met beduidend koeler weer en vooral ook de neerslagkansen nemen sterk toe. Dat merken we nu trouwens al met temperaturen die onder 25 graden blijven en de lichte regen die hier en daar valt. De volgende dagen wordt er meer neerslag verwacht. Haast iedere dag wordt er wel wat neerslag verwacht en het kwik beperkt zich tot een graad of 20. Op zaterdag lijkt de meeste neerslag te vallen met gemiddeld 10 mm. Evenwel sommige weermodellen gaan tot 20 mm. De temperatuur komt dan ook niet erg hoog met slechts 16 graden.


  Geen zomerweer
  Na het weekend zou het dan geleidelijk droger blijven en komt het kwik ook wat hoger uit. Een volgende hittegolf is echter nog niet in de maak. Waarschijnlijk zal het alvast tot half juni niet echt zomerweer worden. De neerslag is echter wel welkom voor fauna en flora. Na de erg droge juli is er dringend water nodig. De grond is erg droog en veel planten hebben het moeilijk. Of de neerslag van de volgende dagen voldoende is om te compenseren is nog de vraag.

  Door: Michel Nulens