Tropische storm Danny raast door de Atlantische oceaan

Advertentie
Mijn weer
 • Visueel satellietbeeld van Danny.

  Het voorspelde pad van de potentiële orkaan.

  Een droge zone ten noorden van Danny kan de groei nog inhiberen.

  Zone's met sterke windschering zijn ook in staat om orkanen stil te leggen.

 • Tropische storm Danny raast door de Atlantische oceaan
  20.08.2015 14:20

  Gisteren organiseerde een lagedrukgebied in de Atlantische oceaan zich tot de tweede genoemde tropische storm in het Atlantisch Bassin. De cycloon werd Danny gedoopt en het is bijzonder dat er dit jaar, tot nu toe, slechts 2 tropische stormen raasden in het Atlantisch Bassin. Velen brengen het lage aantal stormen in verband met het El Niño event van 2015. Hierdoor ontstaat er meer windschering (verschillen in windsnelheid met de hoogte) waardoor de organisatie van tropische stormen wordt tegengewerkt.

  • Advertentie

  Er wordt voorspeld dat Danny zal toenemen in kracht op zijn reis westwaarts en zelfs kan uitgroeien tot een orkaan later deze week. De voorspelling is voorlopig nog onzeker want ten noorden van Danny bevindt zich een bassin met droge lucht. Deze droge lucht kan de groei van de storm inhiberen. Droge lucht is namelijk stabiel en stabiele lucht gaat de ontwikkeling van onweerswolken tegen. Deze onweerswolken vormen de motor achter de ontwikkeling van tropische stormen en orkanen.

  Ook bevindt er zich een regio met een sterke windschering ten noorden van Danny, deze windschering kan de tropische storm uitééntrekken. Als Danny zuidelijk genoeg blijft op zijn traject naar de Carraïben dan vermijdt hij deze zone’s groeit uit tot de eerste orkaan van het 2015 orkaanseizoen in het Atlantisch bassin. Voorlopig worden nog geen landmassa’s bedreigd, maar indien de storm het huidige traject verder vervolgd zal hij volgens de laatste berekeningen maandag in de Caraïbische zee aankomen.

  Bronnen: The Weather Underground, MeteoGroup 

  Door: SH