Invloed van koude zeewater

Advertentie
Mijn weer
 • Temperatuursverloop van maart 2018. Bron: KMI

  Maandag bleef het kwik aan de kust een stuk achter ten opzichte van het binnenland. Bron: Meteociel

  De temperatuur van het zeewater op dit ogenblik. Bron: Meteociel

  De temperatuur van het zeewater rond dezelfde tijd in 2013. Bron: Meteociel

  De weerkaart voor dinsdag toont een complexe situatie waarbij warme lucht boven het centrale deel van Europa ligt. Ook bij ons is het vrij warm. Boven het zuidwesten van Europa, lees Spanje en Portugal, is het net koud.

 • Invloed van koude zeewater
  10.04.2018 15:15

  Winterse maand maart

  • Advertentie

  Sinds enkele dagen is het dan zover. Eindelijk echt lente met temperaturen boven 20 graden. Zelfs aan de kust werd die bewuste kaap van comforabele temperaturen gehaald. Wat een verademing na een winterse maart. De gemiddelde temperatuur van die maand eindigde in Ukkel op 5,4°C, normaal 6.8°C. Echt anders was het in 2013 toen maart een heuse wintermaand was met een gemiddelde die niet slecht zou staan in januari, namelijk 3,0°C. Er viel regelmatig sneeuw en het kwik zelfs een paar keer onder het vriespunt. Ook dit jaar was dit het geval op 17 en 18 maart. 

  Geheugen van het zeewater

  April doet wat ie wil, zegt het spreekwoord. Toch borduurt de maand echter vaak verder op wat maart gebracht heeft. Dat geldt vooral voor de kustregio, waar de lagere temperatuur van het zeewater ook bepalend is na een winterse periode. Maandag viel het op hoe koud het bleef op het strand. Terwijl het binnenland nog een aangename 17 of 18 graden kon optekenen, zagen de kustbewoners het kwik niet hoger gaan dan 8 graden. Dat had natuurlijk alles te maken met een noordelijke stroming. Hierdoor kwam de wind van over zee. 

  Zeewater in 2013

  In onze lange termijnsverwachting was dat enkele weken geleden ook al duidelijk dat de kust hinder zou ondervinden van het nog te koude zeewater. Momenteel ligt de zeewatertemperatuur rond 6 of 7 graden, terwijl dat vorig jaar bijna 10 graden was. De koude maartmaand van 2013 zorgde dat het zeewater rond deze tijd op amper 4 of 5 graden lag, nog 2 graden kouder dan nu. Ook dan was april koud aan zee, zelfs in het binnenland omdat toen de aangevoerde lucht ook tijdens die maand nog vaak vanuit het koude noordoosten kwam. 

  April 2018 doet het anders

  Nietemin lijkt april het toch over een andere boeg te zullen gooien. De weerkaarten voor de komende tien dagen geven volop lente met temperaturen die een graad of 5 boven de norm (14 of 15 graden) liggen. Overdag komt het kwik af en toe aan de comfortabele waarde van 20 graden en de kans op nachtvorst is klein. Op donderdag vallen er een paar malse buitjes. De dagen erna lijken toch op de meeste plaatsen droog te zullen verlopen. Een vers hogedrukgebied zal zich vanaf het weekend opbouwen met vrij hoge kansen op zonnig en warm weer. Aan de kust zullen ze wel moeten rekening houden met een koude zeebries, al dan niet met zeemist, ook weer een gevolg van het koude zeewater. Omgekeerd is het, vooral met een noordwestelijke of westelijke wind, dan soms opmekelijk zonnig aan de kust, ook dankzij dit koude zeewater. 

  Door: Dirk Hostens