Zonkracht !

Advertentie
Mijn weer
 • Op het Europees kaartje zie je dat de temperaturen oplopen richting het zuiden. Al is dat niet altijd alleen te wijten aan de zon.

  Een helder beeld over ons land. De zonkracht is op dit tijdstip maximaal, maar het is 14 februari en dan komt de kracht niet hoger dan 1.

 • Zonkracht !
  14.02.2017 15:43

  Zon krachtiger in zomer
  Als we weten dat de kracht van de zon afhangt van het invallen van de zonnestralen op aarde ( meeste kracht als deze loodrecht invallen) dan wordt het allemaal wel een beetje logisch. In de zomer staat de zon immers loodrecht op de kreeftskeerkring (23,439° N) en is de hoek van het invallen van de zonnestralen op onze breedten (51° N) kleiner dan in de winter. Dat is dan ook de verklaring waarom het in de zomer warmer is dan in de winter en dat de zon krachtiger is in de zomer dan in de winter.

  • Advertentie

   

  Evolutie tijdens de dag
  Tijdens de dagperiode kent de zonnekracht ook een evolutie. In de ochtend en de avond is de zon minder krachtig dan op de middag en ook dat heeft te maken met de hoek van de invallende zonnestralen. Immers in de ochtend is de zon dichtbij de horizon en lopen de zonnestralen bijna paralell met het aardoppervlak. In de middagperiode staat de zon het hoogst aan de horizon en is de hoek van de invallende stralen kleiner en is de zonkracht dus groter.

   

  UV
  De zonkracht hangt dus af van de tijd van het jaar en van het tijdstip op de dag. De zonkracht is het hoogst in de zomer rond de middagperiode en het laagst in de winter tijdens de avond en de ochtend. Voor de slimmerikken onder ons, in de nachtperiode is er geen zon en dan is de kracht uiteraard het minst. De zonkracht wordt uitgedrukt met de UV-index en deze gaat van 0 tot 8.

  Zonkracht 1
  Met het huidige heldere weer voelen we de kracht van de zon toch al duidelijk als we buiten zijn. De zonkracht is echter nog maar heel beperkt en bedraagt slechts 1 bij helder weer. Bij wolken neemt de zonkracht ook af. Morgen 15 februari wordt er nog veel zon verwacht in het binnenland en kunnen de maxima uitkomen op 15 en plaatselijk 16 graden. De dagen nadien zal de zon slechts schaars in het weerbeeld voorkomen. Er zijn dan talrijke wolken, al blijft het relatief zacht voor de tijd van het jaar met 10 of 11 graden.

  Door: Michel Nulens