Winter is coming

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Luchtdruk en fronten situatie op zaterdag 27/12/2014 tijdens de middag.

  Figuur 2: Bewegingsrichting van de lucht op 850 hPa ( ̴1500 meter hoogte) en positie van de luchtmassa’s.

  Figuur 3: Mogelijk sneeuwtapijt volgens het Europese weermodel (ECMWF)

  Figuur 4: Lange termijn temperatuurverwachting (minima) volgens het Ensemble model van het ECMWF.

 • Winter is coming
  24.12.2014 13:32

  De stevige zonale stroming die de voorbije twee weken zorgde voor onophoudelijk zacht en regenachtig weer lijkt de komende dagen aan zijn eind te komen. De straalstroom ontwikkeld over de oceaan een golf die meer noordlijke lucht richting West-Europa stuurt. Vanaf Kerstdag zet zich een trend in naar steeds kouder weer, met in het weekend een actief front dat doorheen ons land trekt met ook in Laag- en Midden- Belgie kans op winterse neerslag of sneeuw. Na het weekend komt er een continentale stroming op gang, waardoor de temperaturen een stuk kouder worden.

  • Advertentie

  Kerstdag start overal droog met een wisselende bewolking. In het zuiden komt er meer bewolking voor en is het eerder grijs en nevelig. De wind draait naar het westen tot noordwesten waardoor de aangevoerde lucht meer polair van oorsprong is. Na de middag neemt de onstabiliteit toe en van over Nederland neemt de kans op een aantal buien toe. In Vlaanderen kunnen deze buien plaatselijk vergezeld worden van wat stofhagel. Ten zuiden van Samber en Maas nemen de buien een winters karakter aan. Op de hoogste toppen is het, zeker naar het einde van de dag toe, koud genoeg voor sneeuw en daar kan het in extremis nog een Witte Kerst worden. De temperaturen zijn al wat minder zacht, met gemiddelde waarden die zich situeren tussen 2 graden op de Hoge Venen en 7 à 8 graden in Vlaanderen. 

  De volgende avond- en nachtperiode neemt de buienneigging stilaan af, na middernacht gevolgd door brede opklaringen. In combinatie met de polaire lucht neemt het kwik een duik met waarden die zich rond, en in de Kempen net onder het vriespunt bevinden.

  Vrijdag kan het centrale deel van het land nog genieten van een aantal brede opklaringen. In het westen en oosten hangt reeds meer bewolking, met lokaal kans op een buitje. Als er in de Ardennen iets valt, gaat het om sneeuw, gezien de temperaturen daar amper boven het vriespunt uitkomen. In het binnenland stijgt het kwik tot een graad of 5. Na de middag komt er stilaan meer hoge bewolking opzetten vanuit het westen bij nadering van een actieve neerslagzone. Het blijft echter nog overal droog.

  In de nacht van vrijdag op zaterdag kondigt zich een interessante situatie aan. Een Atlantische storing schuift van noordwest naar zuidoost door het land en met minima die zich in het binnenland rond 1 à 2 graden situeren kan de eerste neerslag  vallen onder de vorm van smeltende sneeuw of zelfs sneeuw.  Op figuur 1 is de positie van de storing te zien om zaterdagmiddag. Tijdelijk kan zich een dun laagje sneeuw vormen, ook in Vlaanderen. Afhankelijk van de positie van de depressie gaat de sneeuw overgaan in regen, indien het koufront over het centrum trekt, draait de wind naar het zuidwesten waardoor alle sneeuw snel zal afsmelten in het centrum. Op figuur 2 zien we de tong van warme lucht die de sneeuwpret kan bederven indien de depressie te ver naar het oosten trekt. In de Ardennen, zeker boven 400 meter, valt de neerslag doorgaans onder de vorm van sneeuw en daar kan zich tegen zaterdagavond een sneeuwtapijt van 10 tot 15 cm dik vormen. 

  Het is een situatie die de komende dagen nog goed opgevolgd dient te worden. Indien het lagedrukgebied boven Brittanie iets verder doorzakt richting het zuidwesten, draait de wind aan het oppervlak richting het noorden en is er bijgevolg ook in Vlaanderen voldoende advectie van koude lucht om meer sneeuw te produceren, indien er genoeg sneeuw valt kan er bovendien een laagje blijven liggen.

  Zaterdagnacht sleept de storing nog over het oosten van het land met daar nog enige tijd sneeuwval. Een aantal modellen berekenen het systeem ook nog enige tijd over het centrum, en met temperaturen rond het vriespunt zou het ook daar opnieuw licht zou gaan sneeuwen, al zijn de hoeveelheden wel beperkt. Aan de achterzijde van de storing draait de stroming naar het noorden tot noordoosten, waardoor koudere lucht van continentale oorsprong richting ons land gestuwd wordt. 

  Zondag verlaat de laatste sneeuw het oosten van het land. Vanuit het westen komen steeds breder wordende opklaringen opzetten. Deze hebben echter weinig invloed op de temperatuur, met maxima die uitkomen op amper 1 graad in het centrum. In de Ardennen ligt een sneeuwtapijt tussen 5 en lokaal 20 cm. Er waait een matige noordelijke wind, die het koudegevoel doet vergroten. Op figuur 3 zien we de mogelijke sneeuwverdeling op zondag ochtend, de sneeuwlaag in het centrum zal wellicht weggesmolten zijn.

  Na een koude nacht van gemiddeld -3 graden Celcius krijgen we maandag een zeer zonnige dag en droge dag voorgeschoteld in het overgrote deel van het land, onder invloed van koude en droge continentale lucht. In het westen drijven wel enkele wolkenvelden binnen van over de Noordzee, en een plaatselijk buitje is daar niet uitgesloten. De temperaturen klimmen maximaal naar +2 graden in het binnenland. 

  Vanaf dinsdag draait de wind nog wat verder naar het oosten. Bij een wisselende tot lichte bewolking zou het dan ook overdag licht blijven vriezen. Ook de dagen nadien en begin volgend jaar situeren de maxima zich rond of net boven het vriespunt. ’s Nachts is er algemene lichte tot matige vorst. Op figuur 4 kan men de minima temperatuursvoorspelling zien van het ECMWF, het is duidelijk dat er enkele nachten met matige vorst op het programma staan.

  Door: Glenn Deleener (Stagiair MeteoGroup) / (Sam Hias Meteoroloog Meteogroup)