Sneeuw in de Sahara

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De situatie op de weerkaarten die zorgde voor sneeuw in de grootste hete woestijn ter wereld. (bron: MeteoGroup)

 • Sneeuw in de Sahara
  09.01.2018 15:40

  Afgelopen zondag zorgde een zeldzame configuratie op de weerkaarten voor sneeuwval in de Sahara woestijn. In het stadje Aïn Séfra, ook wel de poort naar de woestijn genoemd, viel er tot wel 40 cm sneeuw! Het is slechts de derde keer dat dit gebeurde tijdens de afgelopen 40 jaar.

  • Advertentie

  De Sahara is de derde grootste woestijn ter wereld en is bovendien de grootste “hete woestijn”. Het grootste deel van de woestijn ontvangt minder dan slechts 20 mm neerslag per jaar. Dat is ongeveer 30 keer minder dan in België. De gemiddelde maximumtemperatuur kan stijgen tot wel 38 of 40 °C in de zomer! In het noordelijke deel van de woestijn, waar de sneeuw afgelopen weekend viel, worden er weliswaar grotere regenhoeveelheden opgetekend. Niettemin blijft sneeuw een erg zeldzaam verschijnsel dat zeker niet ieder decennium voorkomt. Vorig jaar viel reeds een licht laagje sneeuw, maar voor sneeuwval van betekenis moeten we terug tot 1979!

  Welke situatie op de weerkaarten zorgde voor deze zeldzame sneeuwval? Koude lucht kon diep afzakken richting Spanje en Afrika dankzij de samenwerking van een hogedrukgebied en een lagedrukgebied. Een hogedrukgebied ten noorden van de Benelux zorgde voor de aanvoer van koude landlucht richting het zuiden van Europa. Een depressie over Spanje zorgde er dan voor dat de koude lucht nog dat tikje zuidelijker werd geduwd. Bovendien zorgde de depressie voor storingen in de atmosfeer waardoor vocht uiteindelijk als sneeuw uit de lucht viel in Algerije.

  De sneeuw smolt omstreeks 17u alweer weg, maar niet voordat de Algerijnse kindjes zondag de zandduinen konden afsleeën.

  Foto's van de sneeuw

  Door: Sam Hias