Waar is de zomer?

Advertentie
Mijn weer
 • Ons land ligt op het grensgebied tussen warme lucht in het zuiden en koelere lucht in het noorden. Hierbij ontstaan er langgerekte regengebieden en errond ook onstabiele buienzones.

  Ons land ligt op het grensgebied tussen warme lucht in het zuiden en koelere lucht in het noorden. Hierbij ontstaan er langgerekte regengebieden en errond ook onstabiele buienzones.

  Opvallend is de zinderende hitte in het zuiden en zuidoosten van Europa. Op een aantal plaatsen stijgt het kwik boven 40 graden.

  Op de langere termijn lijkt het droger en warmer te worden, al is dit uiteraard nog wat onzeker.

  We verlangen allemaal naar de zon, zoals deze kunstige foto van Magda van den bremt mooi illustreert.

  Volgende week kunnen we misschien lokaal aan de kust waterhozen bewonderen. Er zit dan koude lucht in de hogere luchtlagen, waardoor er een stevige onstabiliteit ontstaat. Foto: Eddy Storms.

 • Waar is de zomer?
  04.08.2017 14:02

  Het tweede deel van de zomervakantie is reeds ingegaan, maar de zomer heeft zich duidelijk nog niet van z’n beste kant laten zien. Na een uiterst warme junimaand kregen we de voorbije maand juli zeer normaal Belgisch zomerweer, zonder al te veel hoogtes en laagtes. Voorlopig lijken we nog even verder te gaan op datzelfde wisselvallige elan. De grote hamvraag is uiteraard waar het warme en droge zomerweer zit en of we er de komende tijd nog mee te maken zullen krijgen. Daarvoor moeten we voorlopig naar Zuid- en Centraal-Europa.

  • Advertentie

  Normale maand juli
  Ondanks dat het voor vele mensen te fris en te nat was tijdens de voorbije maand, verliep juli op alle vlakken zeer normaal naar statistische normen. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18.6°C, terwijl we normaal gesproken recht hebben op 18.4°C. Het neerslagtotaal lag met 58,3 mm iets onder de normale waarde (73.5 mm), maar toch is dit verschil niet echt noemenswaardig. Wat vooral opmerkelijk was, is dat we geen enkele tropische dag ( T > 30°C) kregen, terwijl we normaal toch twee zo’n tropische dagen mogen verwachten. Desondanks verliep juli dus zeer normaal naar Belgische normen.

  Straalstroom
  Intussen is augustus reeds van start gegaan en gaat het Belgisch kwakkelweer gewoon door. Ook de vooruitzichten op de korte- en midellange termijn zien er niet meteen hoog-zomers uit. De grote boosdoener is de straalstroom, die de komende dagen pal boven ons land ligt. Ons land bevindt zich in feite op het grensvlak van warme tropische lucht in het zuidoosten en koelere polaire lucht in het noordenwesten. Dit temperatuurscontrast voedt de straalstroom, een gebied met zeer hoge windsnelheden aan de top van de troposfeer. Het is deze snelbewegende luchtstroom die ons weer aanstuurt en ervoor zorgt dat storingen tot bij ons kunnen doordringen, met wisselvallig weer tot gevolg.

  Waar zit de zomer?
  Het wisselvallige en eerder frisse weerbeeld bij ons staat in schril contrast met het weer in Zuid- en Centraal Europa, waar zich op sommige plaatsen extreme hitte handhaaft met een langdurige hittegolf. Dit is bijvoorbeeld het geval in het zuiden van Spanje, in de regio rond Cordoba, waar men vandaag meer dan 42 graden optekende. Ook in Italië werd het, net zoals de voorbije dagen, opnieuw bloedheet, met op meerdere plekken meer dan 40 graden. Het is in deze gebieden zelfs zo warm, dat de minimumtemperatuur er ’s nachts niet verder daalt dan de tropische grens van 30 graden. Ook de komende dagen lijkt de hitte in deze gebieden nog stand te houden.

  Beterschap op komst?
  De zomervakantie is al over de helft en vele mensen vragen zich af hoe het nu verder moet met de zomer. Indien we de korte- en middellange termijn verwachting bekijken, lijkt er niet meteen veel beterschap op komst. Integendeel, volgende week maken we zelfs even een heuse dip mee met temperaturen die niet veel hoger klimmen dan 18 of 19 graden met geregeld regen en felle buien. De lange termijn tendens is echter hoopvol. Een hogedrukgebied lijkt schoorvoetend dichterbij te schuiven en de temperatuurberekeningen geven een stijgende tendens aan richting half augustus. Laat ons hopen dat deze trend zich doorzet de komende dagen.  Eerst moeten we dus nog wel even een dipje verwerken en tevreden zijn met de typische Belgische wisselvalligheid... 

  Door: Samuel Helsen (stagiair)