Sneeuwrijk begin van oktober voor de Alpen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Links: De relatieve vochtigheid op 700 hPa. Rechts: De temperatuur op 850 hPa hoogte. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 2: De luchtdrukverdeling met bijbehorende fronten in Europa. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 3: De actuele neerslag over de Alpen met in het rood sneeuw en in het blauw regen. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 4: Het ensemble van ECMWF voor Davos (Zwitserland) de komende 14 dagen, met iedere lijn een aparte uitdraai. Bron: MeteoGroup.

 • Sneeuwrijk begin van oktober voor de Alpen
  01.10.2018 13:35

  Sinds gisteren is het in een groot deel van de Franse en Zwitserse Alpen beginnen te sneeuwen. Vandaag krijgen vooral Oostenrijk en nog delen van Zwitserland een flinke hoeveelheid sneeuw. De aangevoerde lucht is vrij koud, waardoor de sneeuwgrens gezakt is tot 1400 m.  Lokaal kan er tot maar liefts een halve meter sneeuw vallen!

  • Advertentie

  Vroege winterprik in oktober

  Normaal gezien is oktober een weermaand van extremen in de Alpen met temperatuursschommelingen die kunnen oplopen tot 20 graden. Sneeuwval in oktober is dus niet uitzonderlijk, maar het komt niet zo vaak voor dat er al zo vroeg op het seizoen sneeuw valt op ongeveer 1400 m hoogte. De oorzaak van de koudeinval is door de ligging van een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk en depressies ter hoogte van IJsland. Op die manier wordt een koude luchtbel vanuit het noorden op transport gezet richting de Alpen. Op figuur 1 is goed te zien dat een koude sector van over Scandinavië zich tot helemaal in de Alpen uitstrekt. Een depressie met frontale sytemen over de Alpen veroorzaakt de sneeuwval (figuur 2).  De koude bovenluchten zorgen ervoor dat tot op een hoogte van ongeveer 1400 m sneeuw kan vallen. Initieel valt op deze hoogte eerst neerslag die later overgaat naar sneeuw door afkoeling van de luchtkolom. Het mechanisme hierachter is dat de koude lucht door de felle neerslag wordt meegenomen. Dit proces wordt ook wel isothermie genoemd, omdat de temperatuur met de hoogte dan niet verandert. Het is niet onmogelijk dat op deze manier tijdelijk sneeuw valt tot op 1000 m hoogte.

  Sneeuwhoeveelheden

  De grootste sneeuwhoeveelheden worden verwacht voor de noordelijke kant van de Alpen. In het kanton Wallis in Zwitserland wordt de meeste sneeuwval voorspeld met zo’n 50 cm. Op andere plaatsen in de Alpen mag men rekenen op gemiddeld 15 tot 25 cm sneeuw. Op dit moment is het vooral goed aan het sneeuwen in Zwitserland en het westen van Oostenrijk (figuur 3). In het zuiden van de Alpen valt er opmerkelijk minder sneeuw door de aanwezigheid van een warmere luchtsoort. Morgen verlaat de laatste sneeuw Oostenrijk, terwijl de westelijke delen van de Alpen al meer zon te zien krijgen.

  Tijdelijke kouinval

  De koudeinval is maar van korte duur, vanaf woensdag zorgt de verplaatsing van een hogedrukgebied van over Frankrijk voor de aanvoer van zachtere lucht. De sneeuwvalgrens stijgt meteen terug tot 3000 m. De sneeuw voor de gebieden hieronder zal dus snel weer wegsmelten. Op figuur 4 is de uitdraai van het model ECMWF op lange termijn voor Davos (Zwitserland, 1500 m) te zien. Hieruit is duidelijk dat na de koudeinval van vandaag en morgen, het een pak warmer wordt met op vrijdag een zachte 13 graden. Op zeer lange termijn zijn er niet meteen signalen dat het terug winters koud gaat worden, voor structureel winterweer beneden de 2000 m zal het waarschijnlijk nog wachten zijn tot november/december.  

  Bron: MeteoGroup, Sneeuwhoogte.nl, Wintersport.be

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper