Witte kerst?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weersvoorspelling volgens het ECMWF op vrijdag 22/12/17.

  Figuur 2: Temperatuursvoorspelling volgens het ECMWF.

  Figuur 3: Clusteranalyse van de ENSEMBLE voorspelling van het ECMWF. Een zachter weertype is duidelijk dominant op de weerkaarten.

 • Witte kerst?
  12.12.2017 15:24

  Het is een vraag die geregeld over de lippen gaat in de loop van december:”Krijgen we een witte Kerst?” Ondertussen komt Kerstmis voldoende dichtbij zodat we een -voorzichtige- voorspelling kunnen maken. Hoe evolueren de weerkaarten de komende weken en hoe groot is de kans op een wit sneeuwtapijt op kerstdag.

  • Advertentie

  Het KMI hanteert als definitie voor een witte kerst een gesloten sneeuwdek van minstens 1 cm in Ukkel op Kerstdag. Hoewel er ieder jaar over gesproken wordt, is een witte kerst vrij uitzonderlijk. Sinds 1900 werden er slechts 11 witte kersten waargenomen. Daaruit kunnen we berekenen dat een witte kerst ongeveer eens om de 10,7 jaar voorkomt. De laatste witte kerst is ondertussen 7 jaar geleden. In 2010 viel er tussen 1 en 50 cm sneeuw in Vlaanderen!

  Dit jaar worden de kansen op een witte kerst echter steeds kleiner. Hoewel het land net een winterse periode meemaakte, lijken de weekaarten op lange termijn gevoelig op te warmen. Volgens de meeste weermodellen schuift de straalstroom op naar het noorden, hierdoor wordt de koude lucht weggeduwd en komen we terecht in de aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten. In deze zachte lucht is de vorming van sneeuw onmogelijk.

  Op figuur 1 is de voorspelde weerkaart te zien op 22/12/2017. Hier is duidelijk dat de koude lucht naar het noorden is verdrongen en dat er zachte lucht wordt aangevoerd onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. De temperatuursvoorspelling op figuur 2 voorspelt ook niet veel goeds. De gemiddelde temperatuur stijgt tot rond de normaal voor de tijd van het jaar. Slechts enkele modelberekeningen gaan uit van een kouder weertype.

  Volgens deze voorspellingen is de kans op een witte kerst dit jaar dus klein, maar het is nog niet uitgsloten aangezien weersvoorspellingen op zulke termijn nog steeds een zekere onbetrouwbaarheid bezitten.

  Bron: MeteoGroup, KMI, Wikipedia

  Door: Sam Hias