Regen in april

Advertentie
Mijn weer
 • De cumulonimbus is de typische wolk die we bij de aprilse grillen krijgen te zien.

  Met een laagstaande zon levert dat zelfs mooie beelden op.

 • Regen in april
  08.04.2016 14:23

  Gezegdes april
  In maart hebben we de maartste buien, in april de aprilse grillen. Een duiding voor de soms stevige buien die vergezeld worden van hagel of korrelhagel en eventueel nog korrelsneeuw. 
  Veel gezegdes gaan over het slechte weer in april, maar bijna allemaal hebben ze een postitieve bijval als er in april veel regen valt. “Geeft april veel regen, beloven voor mei grote zegen.”

  • Advertentie

                                                

  Regen is welkom
  Als het in april regent wordt dat door de landbouwers meestal als goed ervaren. Uiteraard zit hier enige logica in, want maart en april zijn vooral zaaimaanden. Als het zaad kiemt heeft het ook veel vocht nodig en regen is dan absoluut welkom. Als de gekiemde plantjes voldoende water krijgen in deze vroege lentemaand, dan kennen ze uiteraard een goed groeiproces en dan is de oogst ook veelbelovend.

  Koude bovenlucht
  Bij de aprilse grillen worden echter de soms stevige buien bedoelt die vergezeld kunnen worden van onweer, hagel, korrelhagel en soms nog korrelsneeuw. Uitzonderlijk kan er zelfs nog sneeuw vallen. Dat deze buien in April gemakkelijk ontstaan heeft te maken met de vaak nog koude bovenlucht en de al krachtig wordende zon. De vertikale ontwikkeling van de wolken gebeurt dan gemakkelijk. Deze buien zijn dan weer minder voor de agrarische sector. Omdat ze vaak instens zijn bestaat er het risico dat ze de zaaielingen wegspoelen.

  Stevig buien
  Gisteren en vandaag konden we kennis maken met deze aprilse grillen. In Diepenbeek werd zelfs melding gemaakt van schade door blikseminslag. Hoewel het volgende een stuk zachter wordt, zijn er vooral op maandag en donderdag nog een aantal aprilse grillen te verwachten. Anders gezegd er kunnen dan stevige buien vallen met kans op onweer en hagel.

  Afbeeldingen van wikedpedia

   

  Door: Michel Nulens