Frisse Hemelvaartsdag, regenachtige moederdag

Advertentie
Mijn weer
 • Weerkaart voor donderdag, ECMWF 00 uur, koufront trekt noordoostwaarts het land uit. Wel weer zon, maar een stuk frisser!

  Weerkaart zondag, Moederdag, zone met regen- en onweersbuien trekt langzaam van zuidwest naar noordoost over het land....

 • Frisse Hemelvaartsdag, regenachtige moederdag
  08.05.2018 14:15

  Nog twee zonnige en warme dagen te gaan… Juist op voor veel mensen een vrije donderdag (Hemelvaartsdag) wordt het 10 graden minder warm en vallen er enkele buien.  Vrijdag en zaterdag verlopen weer droog en warmt het na een koude nacht weer op.  Op zondag, Moederdag komt een volgende storing met een paar buien. 

  • Advertentie

  Heet en zonnig

  Copy-paste vandaag… net zoals gisteren geen wolk in de lucht en erg warm. Met een zuidoostenwind werd het nog een vleugje warmer dan gisteren.  Op warme plaatsen zoals de Kempen kan het vanmiddag 28 graden worden. In het centrum van het land bedragen de maxima 26 of 27 graden. Overigens zijn dit geen recordwaarden.  In het warme jaar, 1976, werd het in de eerste decade van mei nog warmer, met maxima tot 28.3 in Ukkel. 

  Zeewind 

  Net zoals gisteren kan vanmiddag een zeewindje ontstaan. Door aanvoer van lucht over het relatief koude water van de Noordzee, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer (watertemperaturen tussen 11 en 15 graden) koelde het op de stranden een paar graden af. 

  Vore

  Vanavond en vannacht verschijnen een paar wolken, maar blijft het droog. De wolken ontstaan op een zwakke vore die van west naar oost over ons land schuift.  Buien worden niet verwacht. Het koelt af naar 10 tot 13 graden. Achter de vore draait de wind naar noordwest. Morgen wordt met een noordwestenwind in de kustprovincies minder warme lucht aangevoerd en wordt het minder warm dan vandaag (15 à 16 graden). In het midden en oosten van het land wordt aan de voorzijde van de vore nog steeds warme lucht met een zuidoostenwind aangevoerd en wordt het 23 tot lokaal 27 graden in de Kempen.

  Hemelvaartsdag 10 graden kouder

  In de nacht naar donderdag trekt vanuit het westen een koudfront over ons land. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag trekken vanuit het zuiden lokaal enkele buien over het land, mogelijk met onweer.  Donderdagochtend vallen er in het midden en oosten van het land buien. De kans op onweer neemt dan af. In het westen en zuidwesten is het alweer droog en breekt de zon weer door. Het wordt echter wel een fris dagje, achter het koufront wordt met een matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind frisse lucht aangevoerd. Warmer dan 13 tot 16 graden wordt het niet!

  IJsheiligen

  De nacht naar vrijdag wordt het vrij koud. Onder een nieuw hogedrukgebiedje in polaire lucht kan de temperatuur landwaarts flink dalen naar 4 of 5 graden.  Aan de grond kan het dan een graadje gaan vriezen op 11 mei. Een graadje vorst in mei is niet bijzonder. Volgens de volksweerkunde kan het tot aan de IJsheiligen nog vriezen.  Overigens is het niet uitgesloten dat het ook daarna nog tot een graadje vorst aan de grond komt, maar de kans is dan klein. 

  Herstel op vrijdag en zaterdag

  Na een frisse en regionaal buiige Hemelvaartsdag knapt het weer tijdens het lange en voor vele mensen vrije weekeinde op. Vrijdag schijnt de zon en wordt het achter het wegtrekkende hogedrukgebied met een naar zuidoost draaiende wind weer warmer, 15 tot 20 graden.  Op zaterdag wordt het achter een zwak warmtefront nog warmer, 17 tot 21 graden. Vrijdag schijnt de zon volop, zaterdag zijn er meer wolkenvelden aanwezig. 

  Frisse en buiige Moederdag 

  In de nacht naar zondag en zondag overdag schuift van het westen/zuidwest een tweetal fronten over ons land met buiige regen. Op veel plaatsen zal Moederdag bewolkt en regenachtig verlopen. Onder de wolken, in de regen, wordt het net zoals op Hemelvaartsdag niet veel warmer dan 14 tot 16 graden. 

  Bron: MeteoGroup