Mogelijk treft ex-orkaan Joaquin onze streken

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Satellietfoto van orkaan Joaquin, hier nog categorie 1.

  Figuur 2: Het voorspelde pad van Joaquin door ECMWF 12Z. Tropische stormwinden reiken tot Engeland.

  Figuur 3: Op zondag zouden de verzwakte resten van de extra-tropische storm ons dan bereiken.

  Figuur 4: Volgens de meest recente modelrun van ECMWF geraakt het systeem toch niet tot bij ons.

 • Mogelijk treft ex-orkaan Joaquin onze streken
  06.10.2015 14:15

  Orkaan Joaquin hield lelijk huis in delen van de V.S., de Bahama’s en Bermuda. Met winden tot 200 km/u zorgde de tropische storm voor veel schade en ook menselijk leed. Twee mensen stierven op het vasteland in de V.S. en een schip met 33 opvarenden geraakte vermist, vermoed wordt dat het schip zonk in de woelige condities. Nu wordt verwacht dat de orkaan zijn pad verder zet in noordoostelijke richting. Eind deze week bereikt de nu extra-tropische storm West-Europa. 

  • Advertentie

  Onzekerheid van de weermodellen

  Het model dat gewoonlijk het meest betrouwbaar de trajecten van orkanen voorspeld is het Europese weermodel (ECMWF). Afgelopen dagen voorspelde ECMWF dat de orkaan zich verplaatste richting Spanje tijdens het weekend. De modelrun van gisteren 12 UTC gooide het roer echter om en liet de orkaan recht op Engeland en de Benelux afstevenen. Indien dit scenario uitkomt worden stormachtige condities verwacht langs de west-kust van Engeland. Op zondag zou de orkaan dan België bereiken in een sterk verzwakte vorm.

  De meest recente run van het ECMWF-model berekent het traject echter opnieuw richting Spanje. Het wordt de komende dagen afwachten naar welke oplossing de modellen convergeren.

  Bronnen: MeteoGroup, www.ibtimes.co.uk

  Door: SH