Veel regen op komst

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De situatie op de weerkaarten, een actief front trekt vanaf zaterdag over het land.

  Figuur 2: Deze storing trekt niet meteen weg, maar blijft over ons land golven.

  Figuur 3: De meeste weermodellen voorspellen meer dan 20 of 30 mm op 36 uur.

 • Veel regen op komst
  28.01.2016 14:48

  Wie zich gisterenavond (27/01/2016) op de baan bevond in het centrum van het land, ondervond al last door stevige regenbuien op het wegennetwerk. Hoewel de neerslag intens leek, viel er gisteren echter slechts 6 mm neerslag. Tijdens het weekend echter, wordt de passage verwacht van een intense Atlantische storing. Hierbij zal er over een periode van 36 uu flink wat neerslag vallen.

  • Advertentie

  Golvende storing

  De grote schuldige is een weerfront dat een tijdje over ons land blijft golven in plaats van meteen door te trekken (zoals gisteren het geval was). Zulke golvende storingen zijn altijd moeilijk te voorspellen, want we weten nooit precies waar zich de actiefste regengebieden zullen bevinden. Hoe dichter we bij het weekend komen, hoe correcter de voorspellingen worden. De laatste voorspellingen zijn zeer negatief, volgens de meeste modellen zal er in het weekend tussen 20 en 40 mm neerslag vallen.

  Geen overstromingen

  Bij zulke neerslaghoeveelheden vrezen we meteen voor wateroverlast door het overstromen van beken. Volgens de overstromingsvoorspeller gaat het echter zo’n vaart niet lopen, de meeste waterwegen bevinden zich namelijk op een laag peil door de droge voorgaande perioden. Het wordt wel oppassen geblazen  voor watergladheid op de wegen.

  Bronnen: MeteoGroup, Overstromingsvoorspeller (https://www.waterinfo.be/)

  Door: SH