Droge oktober

Advertentie
Mijn weer
 • Temperaturen in Ukkel. Vooral half oktober vallen de lage temperaturen op.

  Van dinsdag 13 oktober tot en met zaterdag 17 oktober, vijf volle dagen, was de zon in grote delen van het land niet te zien, zoals hier gefotografeerd door Chantal Van Ophem.

  Vooral rond de 7e oktober en in mindere mate tijdens de koude periodere van oktober viel er neerslag van betekenis. De andere dagen verliepen hoofdzakelijk droog.

  Normale neerslagverdeling in oktober. In het westen en noordewesten van het land ligt dat gemiddelde iets hoger (80 à 90 mm), in het oosten, Maasvallei en Haspengouw, ligt dat iets lager dan het landelijke gemiddelde (60 à 70 mm). De meeste neerslag valt uiteraard op het Ardeense relief, tot 130 mm. Bron: klimaatatlas van het KMI

 • Droge oktober
  31.10.2015 16:36

  Oktober was een maand die vooral herinnerd zal worden als een maand waarbij het kwik grote bokkensprongen maakte. Hoewel we de laatste dagen flink wat zon en warmte gekregen hebben, was het in het midden van de maand koud en vooral erg somber. Uiteindelijk vlakken de gemiddelde dus uit en hebben we aan het einde van de rit een oktober met normale temperaturen en zonneschijn. De wijnmaand zal wellicht ook in het geheugen gegrift staan als een vrij droge maand.

  • Advertentie

  koud en somber intermezzo
  Oktober is als een iets te koude maand uit de bus gekomen. De koude periode, zowat halverwege oktober, zorgde voor een flinke deuk in de gemiddelden. De laatste week was daarentegen weer  
  heel zacht, waardoor het koudeoverschot net niet groot genoeg was om van een abnormale maand te kunnen spreken. Ook het begin van de maand was veelbelovend, voor na de iet wat tegenvallende september. Met een gemiddelde van ongeveer 10 graden tegenover 11 graden normaal is de maand binnen de aanvaardbare normen gebleven.

  De zon liet zich in begin van de maand veel zien, maar tijdens het koude intermezzo viel het grijze doek over onze regio. Van dinsdag 13 oktober tot en met zaterdag 17 oktober, vijf volle dagen, was de zon in Ukkel (en in grote delen van het land) niet te zien. Daarna kwam de zon met mondjesmaat af en toe tevoorschijn, maar ook niet uitbundig. In een periode van 13 oktober tot en met 25 oktober was de zon slechts 5 uren geschenen. Een bijzonder sombere periode dus. Eén en ander had te maken met het feit dat er eerst erg koude lucht uit Rusland werd aangevoerd, die tenslotte gevangen werd door een plakkerig hogedrukgebied. Door de pompwerking van het hogedrukgebied, met dus opwarming op enige hoogte, kon de koude en zwaardere lucht geen kant op. Dat is een erg stabiele situatie waarbij ook bewolking (lage stratusbewolking vaak) ook niet meer weg kon. De laatste dagen van de wijnmaand waren dan weer uitermate zonnig, wat het gemiddelde zowat bij de normale zal brengen.

  Droog
  De maand was vrij droog. Vooral rond de 7e oktober en in mindere mate tijdens de koude periodere van oktober viel er neerslag van betekenis. De andere dagen verliepen hoofdzakelijk droog. In Zaventem viel er slechts 30 mm. Op de meeste plaatsen viel er tussen 25 (Bevekom en Bierset) en 50 mm (Koksijde en Melle). Normaal hebben we recht op zo’n 75 mm hemelwater. In het westen en noordewesten van het land ligt dat gemiddelde iets hoger (80 à 90 mm), in het oosten, Maasvallei en Haspengouw, ligt dat iets lager dan het landelijke gemiddelde (60 à 70 mm).  
  Het tekort is dus overal wat gelijklopend. In de Ardennen en dan in het bijzonder de Hoge Venen is het neerslagverschil tegenover de norm wel aanzienlijk groot. Op het dak van België viel er 37 mm tegenover 120 mm normaal. Daar was het dus in vergelijking met de rest van het land kurkdroog.

  Bron: MeteoGroup, KMI

  Door: DH