Nazomeren met Ophelia

Advertentie
Mijn weer
 • De eerstvolgende dagen is er nog eerst vrij veel bewolking, maar het is wel zacht. Mooie foto van De Mullier Françoise.

  Wellicht wordt dit het beeld van het weekend met lokale ochtendmist, die dan plaats maakt voor veel zon. Leuk sfeerbeeld van Ghislain Van De Meulebroeke.

  Weerkaart voor deze zondag, waarbij een zuidelijke wind warme lucht aanvoert. Beneden links verschijnt de compacte tropische depressie Ophelia.

  De volgende dagen zet Ophelia koers naar Spanje en Portugal. Bron: meteoearth.com

  Rondom de kern van de tropische storm Orphelia bevindt zich veel vocht en warmte. Maandagochtend wordt dit systeem nabij Gallicië verwacht, volgens het Europese model.

 • Nazomeren met Ophelia
  10.10.2017 15:31

  Spaanse hitte
  Met de zoete herinnering van de warme september 2016 (gemiddeld 17.5°C) , was het dit jaar even op de tanden bijten (gemiddelde van 14.1°C). September bakte er dus dit jaar niet zoveel van. Het was vaak nat en ruimte voor een nazomer was er niet. De eerste tien dagen van oktober waren vrij fris en regenachtig. Als kers op de taart kwam er op donderdag 6 oktober een stormdepressie langs met veel regen en een vlagerige wind. Hoe anders was het in zuidelijk Spanje waar er op diverse plaatsen records zijn gesneuveld met temperaturen tussen 35 en 38 graden! Het lijkt nu dat die Spaanse warmte stilaan onze kant kan opkomen, zij het onder een koelere vorm. 

  • Advertentie

  Generale repetitie
  De volgende dagen is nog even wat geduw en getrek met fronten, waarbij er nog vrij veel bewolking voorkomt. Op donderdag komen we eventjes in koelere lucht terecht, maar net wel met meer zon. Vrijdag volgt er de generale repetitie met nog wolkenvelden, maar af en toe al zon, waarbij het kwik nog net geen 20 graden haalt. In het weekend gaan we dan helemaal los met op zaterdag op de meeste plaatsen veel zon en ruim 20 graden. Met hoge verwachtingen kijken we dan uit naar zondag, want dan zou er, mits nog een extra tandje bij van de zuidelijke wind, kwikstanden van 22 of 23 graden mogelijk zijn. Echt zomers zou het zijn met 24 of 25 graden en theoretisch kan het nog rond dit tijdstip van het jaar. Wie weet halen we dat plaatselijk nog net.

  Restanten van Ophelia
  Ophelia is een mooie naam, maar nog meer is dat een tropische storm ernaar gedoopt is. Deze storm is overigens op een heel ongewone plaats ontstaan, namelijk boven de wat koelere wateren van de Atlantische oceaan (ergens rond 32 graden noorderbreedte, normaal is dat rond 15 à 20 graden noord). Ondertussen is de storm, volgens het Hurricane centre, uitgegroeid tot een orkaan van eerste categorie (zwakst in zijn soort, dus).  Het is al even geleden dat een orkaan in deze regio ontstond, nl Vince in het jaar 2005, en dat was toen een unicum. Het is dus de tweede keer dat dit gebeurt en wellicht gaat ook deze orkaan, net als toen, richting Spanje en Portugal. Dat is toch alvast wat zowel het Europese als het Amerikaanse model berekenen, al lopen de timings wat uiteen. Het Europese model laat het tropische systeem daarna naar England trekken, terwijl het Amerikaanse rekenmodel het systeem laat opgaan in een koufront. In het eerste geval profiteren we nog van nazomerweer. De tweede optie gaat voor regen en wind. Afwachten dus, wat de kleine toch wel aparte depressie gaat doen.  

  Bronnen: MeteoGroup NL, Hurricane Centre

  Door: Dirk Hostens