Orkaan Megh

Advertentie
Mijn weer
 • Orkaan Megh boven de Arabische Zee. Bron: NOAA.

  De trekrichting van Megh. Bron: YTWC.

  Watertemperaturen van de Arabische Zee van de afgelopen decades. Oktober 2015 was de warmste maand tot nu toe met 29,5°C. Bron: tropical.atmos.colostate.edu (philip Klotzbach)

  Megh is wel iets minder actief dan Chapala. Chapala bereikte categorie 4 en Megh bereikt hooguit de tweede categorie. Bron: CIMSS.

  De zeewatertemperatuur ligt in de Arabische Zee tussen 27 en 30 graden. Het water is dus bijna even warm als de lucht boven Yemen.

  Vandaag werden er zomerse waarden genoteerd in het midden van Frankrijk.

 • Orkaan Megh
  07.11.2015 14:24

  Jemen is nog maar net bekomen van een tropische storm, of er dient zich opnieuw een orkaan aan boven de Arabische Zee. Deze orkaan van categorie 1 bedreigt de volgende 24 uren het eiland Socotra, dat zich midden in de Arabische Zee bevindt. Volgende week woensdag wordt het systeem boven Jemen verwacht met vermoedelijk veel regen. Het is daarmee de tweede orkaan van het seizoen daar, iets wat in de korte weerkundige geschiedenis nog niet gebeurd is. Het warme zeewater van de Arabische Zee en de kleine windschering liggen aan de basis.

  • Advertentie

  Na Chapala, Megh
  De vorige storm werd Chapala genoemd en zorgde voor een enorme hoeveelheid regen. De storm die 3 levens en 200 gewonden eistte, was al een unicum in Jemen sinds de metingen in 1945. We schrijven nog meer geschiedenis door een tweede orkaan die vermoedelijk op Jemen afstevent. Megh is momenteel een orkaan van categorie 1 met winden van gemiddeld 120 km/u en stoten tot 145 km/u. Deze orkaan van categorie 1 bedreigt de volgende 24 uren het eiland Socotra, dat zich in de Arabische Zee bevindt. Morgen zondag zal het systeem boven het zeer warme water van de Arabische Zee tijdelijk uitgroeien tot categorie 2. Volgende week zal de rondtollende depressie geleidelijk aan kracht inboeten. Het systeem zal vermoedelijk op woensdag ergens aan wal gaan in Jemen.

  Extreem warm zeewater
  Boven de Arabische zee was de temperatuur van het zeewater in oktober al extreem hoog. Normaal bedraagt het zeewater daar 27 à 28 graden, maar dat was afgelopen maand naar 29 graden gestegen. Hoe warmer het warmer het water, hoe groter de energie die voorradig is om potentiële orkanen te voeden. Bovendien is de windschering, ofwel de windverandering met de hoogte, klein. Hierdoor behouden de orkaan hun structuur.

  Tropische depressie
  Megh zal dan nog doorgaan als een tropische storm of zelfs tropische depressie. Eens aan land, wordt immers snel de voedingsbron weggenomen en verdwijnt de depressie snel van de kaart. Wat dan wel nog overblijft van de structuur zijn de enorme hoeveelheden hemelwater. De slagregens vallen op de droge woestijngrond, die op zich al weinig vocht kunnen opnemen. Hierdoor ontstaan er modderstromen, zoals we dat bij Chapala gezien hebben.

  Zeer zacht herfstweer
  Het is bij ons ook erg zacht en mogelijk zelfs recordzacht. Afgelopen nacht lag het kwik minimaal op 16,4°C. Om 14u lag het kwik in Ukkel en Zaventem op 19,2 °C, in Sint-Katelijne-Waver zelfs op 19,5°C. Net over de grens, in Lille, was het net 20 graden, dit dankzij enkele opklaringen. Ook elders in Frankrijk is het zeer zacht. Zo meldde vooral het centrale deel van Frankrijk de hoogste temperaturen: Vichy (op 250m) 24,4°C, Orval ( op 40m) 25,3°C. De recordhouder van het moment is Montlucon met 26,6°C. Zomerse temperaturen dus.

   

  Bronnen: Meteogroup, The WeatherChannel, NOAA

  Door: DH