Hoe juist is een weersvoorspelling ?

Advertentie
Mijn weer
 • Weerberichten, radarbeelden en weerkaarten.

 • Hoe juist is een weersvoorspelling ?
  22.06.2015 14:19

  Niets is zo subjectief als de interpretatie van een weerbericht, laat staan om dan nog te oordelen of het al dan niet juist is. Vaak wordt er dan nog beweerd dat het weer geen excacte wetenschap is, dit terwijl er in de meteorologie uitsluitend wiskunde en de wetten van de fysica worden gebruikt. Een complex gegeven dat we even onder de loep kunnen nemen.

  • Advertentie

   

  Is meteorologie excacte wetenschap ? Wel, een weersvoorspeller die zich aan de regels van de kunst houdt, maakt een weersvoorspelling met weermodellen, sateliet- en radarbeelden, mesoschaalmodellen en T log p diagrammen. Misschien wat moeilijke woorden, maar om het even simpel te houden, weermodellen, mesoschaalmodellen en ook het T log p diagram, bestaan allemaal uit wiskundige formules. Soms best ingewikkeld, maar het zijn wel formules die beantwoorden aan de wetten van de fysica en wiskundig correct zijn.

  Wikipedia leert ons dat exacte wetenschappen gebaseerd zijn op natuurwetten en theorieën door wiskundige modellering, formele logica ….de wetenschappelijke methode dus. Strikt genomen is meteorologie dus een excacte wetenschap. Het hangt natuurlijk ook wel een beetje ervan af of de weersvoorspeller een juiste interpretatie van deze  weermodellen kan doen.

   

  Een interpretatie is subjectief en hangt ook vaak af van de ervaring, maar zou echter wel steeds moeten gebasseerd zijn op de wetten van de fysica en met een wiskundige logica. De interpretatie van een weerbericht is dan weer uitermate subjectief. Staat er bijvoorbeeld in een weerbericht dat er buien verwacht worden, dan interpreteren mensen die niet dadelijk thuis zijn in de weertermen dit als regen.

  Er is echter een verschil. De theorie leert ons immers dat een bui plots opkomende neerslag is, van intensiteit verandert en niet langer dan een uur duurt. Buien ontstaan ook uit convectieve wolken. Regen daarentegen duurt langer dan een uur (soms zelfs een hele dag) en verandert niet zo hard van intensiteit, al kan dit wel gebeuren bij de passage van een storing. Regen valt niet uit convectieve wolken, maar uit gelaagde wolken, meer bepaald de nimbostratus.

  Warm en koud zijn ook een heel erg relatief begrip. Terwijl voor de ene 20 graden warm is, is dit voor de ander niet warm. Uiteraard hangt het ook af van het seizoen. In een weerbericht wordt warm en koud dan ook gebasseerd op de normale te verwachten temperatuur. Zijn de maxima hoger dan normaal, wordt er van warm gesproken en visa versa. Echter zal hierbij de wind ook een crusiale rol spelen, want deze bepaalt de gevoelstemperatuur.

  Hoe juist is een weerbericht ? Wel als de voorspelling 1 graden mis is van temperatuur, is het dan juist of is het dan fout ? Stel dat er 23 graden als maxima voorspeld wordt en het wordt 24 graden. Voor de meesten is dit niet fout en wat maakt dat graadje verschil, je zal het ook niet echt voelen. Wordt echter 0 graden als minima voorzien en het wordt -1 graden, dan is er toch weer een verschil. Bij -1 graden heb je immers een grotere kans op rijm- en/of ijsplekken op de weg, wat soms wel een heel groot verschil in veiligheid kan betekenen. Als er wordt voorzien dat het overwegend droog zal blijven en er valt in de namiddag 1 enkele bui. Is het dan correct ? Of er vallen 2 kleine buien….. Of als er regen wordt voorzien om 15 u en het begint al om 14 u te regenen, is dit dan fout of juist ? Een goede 20 jaar geleden waren de weermannen en vrouwen al heel erg tevreden indien ze konden voorspellen of het voor de middag of na de middag zou gaan regenen. Huidige dagen wordt er al vaak op het uur of tussen 2 uren voorspeld. Door de technische evolutie zijn niet alleen de weersvoorspelling voor een stuk verbeterd, maar worden er ook gewoon grotere verwachtingen gekoesterd door degene die het weerbericht leest.

   

  Het is dus duidelijk dat in de meteorologie niet alles eenvoudig is en vooral heel erg subjectief. Veel hangt af van de interpretatie van de weersvoorspeller, maar nog meer van de interpretatie en de verwachting van degene die het weerbericht ontvangt. Laten we in ieder geval besluiten dat het een boeiende materie is, die leuke conversaties kan opleveren en dat er toch een flinke vooruitgang geboekt is ten op zichte van 20 jaar geleden.

   

  Door: MN