Grotere kans op zomers weer tijdens Werchter-weekend.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Weerkaart (ECMWF) geldig voor maandagnacht. De straalstroom is aangeduid middels een groene pijl.

  Figuur 2: Weerkaart (ECMWF) geldig voor vrijdag 26/06.

  Figuur 3: Clusteranalyse van de Ensemble voorspelling van ECMWF voor zondag 28/06. De meeste Ensemble members voorspellen een noordoost gericht straalstroom met warme luchtaanvoer en een invloed van hogedruk waardoor het wellicht droog blijft.

 • Grotere kans op zomers weer tijdens Werchter-weekend.
  20.06.2015 14:38

  De laatste week werd ons een wisselvallig weertype voorgeschoteld, waardoor velen een flashback kregen naar afgelopen augustus toen de zomer maar niet wou doorbreken op de weerkaarten. Hoewel zo’n koele periode absoluut niet bijzonder is tijdens een zomer in de Lage Landen, verlangen velen onder ons toch naar een periode met zomers weer. Volgens de laatste weermodellen stijgt de kans op zomers weer op het einde van volgende week.

  • Advertentie

  Wisselvallig zomerweer

   

  Morgen begint de astronomische zomer op de langste dag van het jaar en het weer tijdens het start van het vakantieseizoen is teleurstellend voor velen. Het wisselvallige en koele weer is te wijten aan een depressie die ten noorden voorbij ons land trekt. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag passeert het warmtefront, tijdens zondagochtend gevolgd door het koudfront. We verwachten dus bewolkt weer en af en toe valt er regen of een bui. Dit weertype zijn we wel gewend in België en is te wijten aan de straalstroom die zich op ons land richt en storingen en depressies onze richting uitstuwt. Op figuur 1 is de positie van de straalstroom te zien op maandagnacht. 

  Verbetering op komst

  Maandag passeert nog een golvende storing, maar vanaf dinsdag is er verbetering te zien op de kaarten. Het ‘Azorenhoog’ bouwt een uitloper op richting Noord-Frankrijk en de depressies trekken naar het noordoosten. De straalstroom kantelt en blaast warmere, sub-tropische, lucht richting ons land. De maxima gaan stilaan stijgen richting 23 graden op donderdag.

  Naar volgend weekend toe is de voorspelling nog niet helemaal zeker, er kan immers nog vanalles veranderen in de atmosfeer, maar volgens de laatste voorspelling van het Europese weermodel (ECMWF) blijft de aanvoer van warme lucht ook volgende week behouden. Op figuur 2 kan je de situatie zien op vrijdag 26/06. Een diepe depressie ontwikkeld zich over de Atlantische oceaan waardoor de straalstroom zich zuidwest-noordoost oriënteerd en zachte lucht aanvoerd waardoor de kansen op maxima boven 25° gevoelig toenemen. De storingen bevinden zich echter juist ten noorden van ons land waardoor er wellicht wel wat bewolking zal zijn. Goed nieuws voor de festivalgangers want eind volgende week gaat Werchter van start en tot en met zondag wordt die aanvoer van warme lucht verwacht. Een hoogterugje zorgt volgens de laatste voorspelling trouwens voor een extra impuls tot warm en droog weer tijdens volgend weekend (zie figuur 3).

   

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias