Nog geen winter

Advertentie
Mijn weer
 • De temperatuurkaart voor zondag met waarden tussen 10 en 12 °C.

  Het EPS model laat op de lange termijn zien dat de temperaturen erg hoog blijven.

 • Nog geen winter
  27.11.2015 15:43

  Gladheid op bruggen
  Enkele dagen met minima rond het vriespunt leverde in ons land al blikschade op. Het probleem was hierbij dat het gewone wegennetwerk er niet glad bij lag, maar dat de gladheid vooral voorkwam op bruggen en viaducten. De meeste mensen verwachten dan geen gladheid. Ook werd er op de hoofdwegen gestrooid en dat geeft dan een indruk dat er geen gladheid voorkomt. 

  • Advertentie

  Maritieme lucht
  Het was echter maar van korte duur, want de volgende 24 uur komt er een storing opzetten met regen. Na deze storing volgt er maritieme lucht vanuit het zuidwesten en zijn we voor lange tijd verlost van de koude lucht van polaire oorsprong. Met andere woorden het ziet er naar uit dat we de volgende dagen geen winterse toestanden meer moeten verwachten.

  Lange termijn
  Alle lange termijnmodellen zitten hierbij in dezelfde lijn. Met een strakke zuidwestelijke luchtstroming komen de maxima boven de normale waarden uit en ook de minima zijn ruim positief. Normaal hebben we deze periode recht op 7 graden als maxima en 2 tot 3 graden als minima. De volgende dagen komt het kwik rond 12 graden te liggen overdag en daalt in de nacht slechts enkele graden.

  Later droger
  Helaas is er hierbij ook veel wind en geregeld regen. Pas na het sinterklaasweekend ziet het er droger uit met anticyclonale ontwikkelingen, waarbij er ook ruimte is voor wat zon.

  Door: Michel Nulens