Hitterecords

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Landoppervlaktetemperatuur gemeten door Sentinel satelliet. Bron: ESA.

  Figuur 2: Gemeten maxima in België op 25 juli 2019. Bron: MeteoGroup

 • Hitterecords
  02.08.2019 12:52

  Nadat West-Europa op het einde van de maand juni 2019 geteisterd werd door een hittegolf, duurde het amper drie weken tot een groot deel van Europa opnieuw met extreem hoge temperaturen te maken kreeg. Ook in ons land was dit het geval, met nieuwe nationale recordtemperaturen tot gevolg.

  • Advertentie

   

  Vooraleer een algemeen overzicht van de hittegolf wordt gegeven, is het belangrijk om de algemene situatie te schetsen. Met andere woorden: hoe komt het dat net deze hittegolf, die van 22 juli tot 27 juli 2019 liep, zo uitzonderlijk was?

   

  Allereerst was de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden in onze contreien ideaal. Zo strekte er zich ten oosten van ons land een krachtig hogedrukgebied uit. Dit terwijl er zich op hetzelfde moment een depressie ten westen van Groot-Brittannië bevond. De hiermee gepaard gaande stroming zorgde voor een krachtige aanvoer van tropische lucht uit Noord-Afrika.

   

  Een tweede factor die een belangrijke bijdrage leverde is dat de hierboven vermelde lucht niet of nauwelijks afgekoeld werd. De oorzaak hiervan is de droogte die grote delen van Europa al sinds vorige zomer teistert. In normale omstandigheden koelt de lucht, eenmaal uit het brongebied vertrokken, snel af. Dit doordat een groot aandeel van de zonnestraling gebruikt wordt om vocht uit de bodem te laten verdampen. Nu het continent reeds sterk uitgedroogd was, kon de zonnestraling dus optimaal gebruikt om de aangevoerde lucht warm te houden. Op onderstaande figuur wordt de Land Surface Temperature, zoals gemeten door de radiometer op de Sentinel-satelliet, weergeven (Figuur 1, bron: ESA). Hierop kunnen duidelijk de bloedhete temperaturen in grote delen van West-Europa worden waargenomen.

   

  De  combinatie van de twee hierboven vermelde factoren zorgde voor nationale hitterecords. Zowel in België als in onze buurlanden Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland en Frankrijk was dit het geval. Zo werd over het hele Belgische grondgebied en in alle officiële stations de temperatuur tot maar liefst 4 graden vermeerderd. Enkele cijfers om dit te illustreren (Bron: KMI):


  - De nieuwe absolute en nationale maximumtemperatuur van 41,8 °C werd in Begijnendijk, Vlaams-Brabant geregistreerd.


  - Met een gemeten temperatuur van 41,2 °C in Wingene werd dit de warmste plaats van de provincie West-Vlaanderen en de hoogste temperatuur ooit in de Kuststreek.

  - In alle provincies, behalve in Luxemburg, werd de kaap van 40 °C overschreden. Figuur 2 toont de gemeten temperaturen op 25 juli 2019, de piek van de hittegolf. Hierop zijn duidelijk de warmste plekken in elke provincie te zien. Vaak stemmen deze overeen met de grote steden (Urban Heat Island).


  Kortom, de hittegolf die van 22 juli tot 27 juli 2019 duurde brak alle records en zal dus ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan.

   

   

   

  Door: Karel Blomme (Stagiair MeteoGroup)