Is de zomer al voorbij ?

Advertentie
Mijn weer
 • Het eps model laat een dalende tendens zien van de maximumtemperatuur.

 • Is de zomer al voorbij ?
  06.07.2015 14:34

  Er komen een aantal dagen aan waarbij het behoorlijk kouder wordt. Het kwik verliest nog eens 8 graden, waarbij de maxima uitkomen op 19 of 20 graden. Echt koud is dat echter niet, immers de normalen liggen rond 22, 5 graden en enkele graden minder is zeker niet uitzonderlijk. Echter de gevoelstemperatuur komt wel een stukje lager te liggen. De wind spant immers aan tot matig en bij momenten vrij krachtig. De gevoelstemperatuur komt daarbij rond slechts 15 of 16 graden te liggen.

  • Advertentie

  De koudere lucht zal ons weerbeeld maar tijdelijk bepalen. In het weekend wordt het al terug warmer dankzij een mobiele wig en een meer zuidwestelijke luchtstroming. Maxima van 27 graden en in de Kempen rond 29 of 30 graden zijn mogelijk. Het gaat dus om een mobiele wig in de hoogte, met aan de grond een hogeluchtdrukkern, die maar tijdelijk zijn invloed laat gelden. Na het weekend wordt het al weer koeler bij maxima rond 22 of 23 graden. Met andere woorden, de temtemperaturen komen rond normale waarden te liggen.

  Op de langere termijn lijkt er niet dadelijk opnieuw een periode met grote hitte aan te komen. Het EPS ensemble model ziet het zelfs eerder negatief in met een dalende tendens van de maximumtemperaturen.

  Dat wil echter niet zeggen dat de zomer daarom al volledig voorbij is. Het weer gaat immers in golven, waarbij een periode met hogeluchtdrukgebieden wordt afgewisseld met perioden van lageluchtdrukgebieden. Meestal heb je na een periode met mooi weer, een periode met wisselvallig weer en uiteraard ook omgekeerd. Het wordt enkel maar afwachten of de condities voldoende gunstig zullen zijn om het kwik opnieuw richting tropische waarden te duwen.

  Door: MN