Sneeuw in de Alpen, stilaan zachter

Advertentie
Mijn weer
 • Op dinsdag kwam de koude lucht vanuit het oosten binnen. In het westen werd het die dag minder koud.

  Ook donderdag was het erg koud, vooral in het oosten opnieuw. Op het Hoge Venen kwam het kwik nauwelijks boven het vriespunt.

  Vanochtend lag er sneeuw op het dak van België. Webcam KMI

  Sneeuw, zij het in beperkte mate. Webcam KMI

  In de Alpen viel er op hogere gebieden vrij veel sneeuw. Een prachtig beeld op de Matterhorn in Zwitersland.

  Op een hoogte van 1800m lag er toch al hier en daar ruim 10 cm.

  Zicht vanop de Zugspitse, waar momenteel zo'n 37 cm ligt.

  Sneeuw lag er op de meeste plaatsen, maar op het wegdek smolt de sneeuw vrij gemakkelijk weg. De ondergrond is immers vrij warm van de afgelopen weken. Zelfs zonder of met weinig zout, is de weg snel vrij en droogt bovendien ook om diezelfde reden snel op.

 • Sneeuw in de Alpen, stilaan zachter
  16.10.2015 15:05

  De afgelopen dagen was het bijzonder koud. De volgende dagen kan het alleen maar warmer worden en dat zal dan ook gebeuren. Van temperaturen van zo’n 5 graden overdag gaan we opnieuw naar waarden van 13 en later in de week zelfs 15 graden. De winterjassen mogen dus opnieuw even de kast in. In de Alpen hebben ze voorlopig zeker hun (ski)jas nodig, want daar is sneeuw van betekenis gevallen.

  • Advertentie

  Recordkoud
  De laatste drie dagen zijn erg koud verlopen. Op dinsdag kwam de kou binnen vanuit het noordoosten. De maxima kwam die dag niet boven 5 graden in het oostelijke deel van België, het werd daar zelfs op meerdere plaatsen maar 3 graden. In het westen bleef het langer zonnig en daar kwam de koudere lucht ook later binnen. Het kwik kon daar nog naar 8 tot 10 graden klimmen. Ook woensdag en donderdag verliepen erg koud met in het centrum temperaturen rond 5 graden als maximum! Dat zou zelfs in het putteke van de winter niet misstaan. Normaal ligt het kwik maximaal rond 15 graden. Daarmee zaten we de afgelopen dagen zo’n 10 graden onder de norm, wat wel uitzonderlijk is.

  Geleidelijk zachter
  De bovenluchten warmen de komende dagen geleidelijk op, waardoor het ook op zeeniveau minder koud wordt. Na een paar zeer koude grijze dagen gaat het kwik dus opnieuw naar normale waarden. Daarbij kunnen er ook meer en meer opklaringen voorkomen. Toch hangt er vaak bewolking. Tot en met dinsdag blijft het overwegend droog. Het kwik kan dan opnieuw naar een graad of 13 graden stijgen. Woensdag valt er wellicht regen, de dagen erna wordt het opnieuw droog en kan, mits genoeg zon, het kwik naar ruim 15 graden klimmen.

  Sneeuw in Alpen
  We schreven er de vorige dagen al uitvoerig over, de sneeuw die op de hoogste delen van ons land viel en ook een tijdje bleef liggen. Ook afgelopen nacht viel er nog eens een poederlaagje bij. In de Alpen kregen ze uiteraard nog meer. Sneeuwhoogtes variëren uiteraard volgens de hoogte, maar ook per regio. In Frankrijk en Italië viel er niet zoveel, maar in Zwitserland en Oostenrijk viel er de laatste drie dagen boven 2000 m lokaal toch enkele tientallen centimeters wit goud. Zo ligt er momenteel een halve meter sneeuw op de Rudolfshütte in Oostenrijk, op ruim 2300 m. Op de Duitse Zugspitse (bijna 3000m) ligt er minder met 37 cm. Allemaal goed genoeg om te skieën, ondanks het feit dat het winterseizoen pas volgende maand van start gaat. Onder 1500 m veel er veel minder, meestal in de orde van enkele cm. Op lagere hoogtes zag je ook (op de webcams) dat de sneeuw niet bleef liggen op het wegdek. Dat komt uiteraard door de nog aanwezige warmte in de ondergrond. De komende week gaat de sneeuw op lagere gebieden verdwijnen.

  Door: DH