De herfst is nu echt begonnen

Advertentie
Mijn weer
 • Alles ruikt nu naar herfst. Foto: Martha Kivits.

  Waar je ookt kijkt, paddenstoelen staan bijna overal. Foto: Martha Kivits.

  Tussen alle storingen door, is er ook nog wel ruimte voor mooie momenten. Zoals hier in Westkapelle. Foto: Miranda Flipse.

 • De herfst is nu echt begonnen
  02.10.2017 14:25

  De bladeren waaien van de bomen, het land is nat van de regen en de temperaturen gaan geleidelijk omlaag. De herfst lijkt nu toch echt begonnen.

  • Advertentie

  Op de weerkaarten zien we een drukverdeling zoals je die in deze tijd van het jaar mag verwachten: een sterk hogedrukgebied bij de Azoren en lagedrukgebieden die actief zijn op de noordelijke delen van de oceaan en over Scandinavië. Ze worden aangewakkerd door de dalende temperaturen in het Poolgebied. Hoewel het er duidelijk warmer is dan normaal (zoals tegenwoordig vrijwel altijd) lijkt de afkoeling deze herfst tot nu wat sneller te gaan dan vorig jaar. De toenemende temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de evenaar zijn een voedingsbron voor de straalstroom. En de straalstroom op zijn beurt zet de lagedrukgebieden op de rails.

   

  Restanten Maria

  Een andere factor die we in deze tijd van het jaar in het oog moeten houden, zijn de restanten van tropische stormen, die af en toe vanaf de oceaan tot in de buurt van Europa kunnen komen. Vorige week waren er nog twee actief: Maria en Lee. De restanten van Lee zijn inmiddels van de weerkaarten verdwenen, de restanten van Maria zijn er nog wel in de vorm van een lagedrukgebied dat over de oceaan dichterbij komt. Maar net als bij al haar voorgangers, lijkt het er op dat ook voormalig Maria geen directe invloed op het weer in Europa zal krijgen.

  Wat hebben we dan wel? Er ligt een ‘gewoon’ lagedrukgebied in het zeegebied ten noorden van Schotland. Het komt de komende dagen boven de Noorse Zee terecht en wordt steeds opnieuw op kracht gehouden door nieuwe lagedrukkernen, die vanuit het westen het gebied in trekken. In combinatie met het hogedrukgebied in het zuiden houdt dit lagedrukgebied de wind bij ons voorlopig in de westhoek. Verder kunnen storingen onze omgeving – vooral vanaf komende donderdag – af en toe bereiken, met hun bewolking, regen of buien. Vandaag, morgen en woensdag lijken de droge perioden te overheersen en is ook de zon nog wel af en toe van de partij.

  Morgen is het droog tijdens de ochtend en er zijn brede opklaringen aanwezig in het hele land. Geleidelijk ontstaan er wel meer en meer stapelwolken, maar het blijft overwegend droog met nog geregeld plaats voor zon. Een enkel regenbuitje is echter niet uitgesloten tijdens de namiddag. De maxima liggen rond 16 graden bij een matige west-noordwestenwind.

  Na woensdag wisselvalliger

  Vanaf donderdag lijkt het herfstweer er een schepje bovenop te doen. Het wordt winderig en er trekken geregeld storingen over het land waardoor er veel kans is op buien.

  Ook op de wat langere termijn ziet het ernaar uit de wisselvalligheid nog even aanhoudt. In de temperaturen verandert weinig. Tegelijkertijd zijn er ook voorzichtige signalen dat de luchtdruk boven Scandinavië op termijn weer omhoog gaat. Op den duur zou die ontwikkeling ook bij ons het herfstweer opnieuw in wat rustiger vaarwater kunnen brengen. Het is nog wel ver weg.

  Bronnen: MeteoGroup 

  Door: Reinout van den Born