Saharazand in Europa en Rusland

Advertentie
Mijn weer
 • De komende dagen worden tonnen Saharazand over de Middellandse Zee naar Rusland en Europa geblazen. Satellietfoto 2 april Modis.

  Weerkaart vanmiddag 12 uur laat depressie zien boven het zuiden van Tunesie en het westen van Egypte, aan de oostkant wordt met stevige zuidoostenwinden zand uit de Sahara richting Italie gevoerd.

  Verwachtte concentratie zand vanavond 18 uur, volgens de Universitieit van Athene. Boven het zuidwesten van Egypte wordt 6 gram (6000 mg) zand per vierkante meter opgepikt.

  Concentraties stof in de nacht van woensdag op donderdag.

  Concentraties stof donderdagochtend.

  Concentraties op donderdagmiddag.

  Concentraties op donderdagavond.

  Concentraties stof in de nacht van donderdag op vrijdag.

  De weerkaart van vrijdag toont de bewuste depressie boven Italië. Via een zuidelijke stroming wordt niet alleen het stof, maar ook de warmte naar het nooroosten geduwd.

  Zomerse temperaturen van woensdagnamiddag in het zuidoosten van Europa.

  Ook donderdag verwachten we warm weer in de regio.

  Vrijdag wordt de warmte nog wat verder naar het noordoosten geduwd.

 • Saharazand in Europa en Rusland
  06.04.2016 11:59

   

  • Advertentie

  Het komt wel eens vaker voor dat zand uit de Sahara met een zuidelijke stroming helemaal via Spanje en Frankrijk naar ons land wordt gevoerd. Recent kwam er in de nacht naar zondag ook wat zand naar beneden met de regen. Meestal zijn het kleine hoeveelheden en is het verschil tussen zand en stuifmeel nauwelijks te zien op auto’s. De komende dagen worden tonnen zand verwacht in geheel Oost-Europa en Rusland. Bij ons blijft de lucht zuiver en dus stofvrij.

  Zandstorm boven de Sahara
  Oorzaak is een grote zandstorm in de Sahara. Deze wordt zijn beurt weer veroorzaakt door een zeer actieve depressie, vandaag boven het zuiden van Tunesië en het westen van Egypte met een kerndruk van 996 hPa. Aan de voorzijde van dit systeem steekt een zuidoosterstorm op. Deze storm pikt vanavond tonnen zand op boven de woestijn in het zuidwesten van Egypte. Het zand wordt naar grote hoogte in de atmosfeer geslingerd en kan enorme afstanden afleggen. Het stof en het zand komen pas naar beneden als het regent.

  Meer dan de helft van Europa en Rusland
  Volgens de universiteit van Athene, die een model hebben waarbij we het Saharazand kunnen volgen, wordt er door de storm vanavond maar liefst 6 gram zand per vierkante meter opgepikt. Komende nacht en morgen wordt dat zand over de Middellandse Zee geslingerd richting Sicilië en Malta, waar de concentraties stof en zand flink zullen toenemen. Op Malta wordt morgenochtend 5 gram per vierkante meter verwacht. Morgenmiddag bereikt het zand het vasteland van Italië, maar ook op Corsica en Sardinië. Morgenavond beginnen de concentraties op de Griekse eilanden en Kroatië en Servië toe te nemen. Naarmate de tijd vordert wordt een steeds groter gebied in Oost-Europa, maar ook Cyprus, Turkije, Rusland en Oekraïne met een laagje stof bedekt. Op de modelberekeningen uit Athene is de depressie goed te volgen. Aan de binnenkant van de krul met stof en zand zien we het lagedrukgebied donderdagavond de Middellandse Zee optrekken om op vrijdag boven Italië, opvullend naar 1000 hPa, aan te komen. Uiteindelijk wordt depressie het komend weekeinde in de stroming opgenomen en wordt via Oost-Europa en de Zwarte zee afgevoerd.

  Warm weer
  Met de zuidelijke wind, die overigens al enkele dagen waait in de regio, swingen de temperaturen ook de pan uit. Het kwik klimt er vlot boven de zomerse grens van 25 graden, zoals op de kaart hiernaast te zien is. De komende dagen breidt de warmte zich nog wat verder uit naar het noordoosten, in de richting van Oekraïne en het zuiden van Rusland. In het zuidoosten van Europa blijft het ook de volgende dagen zomers warm met bijvoorbeeld in de kunststad Boedapest 25 graden en in Boekarest 27 graden.

  Vruchtbaar
  Het is natuurlijk niet fijn, al dat stof en zand wat naar beneden komt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Het zand uit de Sahara bevat door vroeger leven heel veel mineralen en maakt de grond vruchtbaar. Met stevige oostenwinden wordt Saharazand ook wel eens via de Canarische eilanden helemaal over de Atlantische Oceaan gevoerd en komt dan neer boven het Amazonegebied. Ook daar is aangetoond dat de mineralen in het Saharazand een vruchtbare toevoeging voor de landbouw betekenen.

  Bij ons geen stof
  Door de westelijke aanvoer van zeelucht vanover de Atlantische Oceaan geraakt dit stof niet tot bij ons. De wind rond een depressie boven Scandinavië waait bovendien vrij krachtig waarbij er ook verschillende buien vallen. Dat blijft ook zo de komende dagen. Het kwik blijft overdag rond of iets boven 10 graden schommelen en de nachten verlopen met minimaal 2 tot 5 graden erg fris. Vanaf zondag verwachten we opnieuw maxima rond 15 graden.

  Bronnen: MeteoGroup NL, Universiteit van Athene

  Door: Dirk Hostens (oorspronkelijke tekst Margot Ribberink)