Waar is de winter ?

Advertentie
Mijn weer
 • Afgelopen weekend werd er reeds een paardebloem gespot.

  Woensdagnacht wordt het koud met aanvoer van polaire lucht, daalt het kwik richting het vriespunt.

  In de lange termijnverwachting zijn er geen tekenen van de winter.

  De visuele uitdraai van de lange termijn, laat vooral hoge temperaturen zien, gepaard met regen of buien.

  Donderdagmiddag ligt de kern van het hogedrukgebied over onze streken. Vooral de nacht lijkt helder te gaan verlopen.

 • Waar is de winter ?
  03.02.2020 12:49

  Planten zijn vroeg dit jaar
  De toverhazelaar staat al enkele weken te pronken met zijn gele bloemen. De knoppen van de andere bomen staan op barsten, alsof het blad elk moment tot ontwikkeling kan komen. Madeliefjes staan al in het veld en ook werd al een enkele paardebloem gespot. De lente lijkt reeds op gang te komen en als we de langetermijnmodellen bekijken, zien we nergens een indicatie van winterweer.

  • Advertentie

  Geen sneeuw
  De winter is al voorbij, al lijkt het of het weer de winter gewoon heeft overgeslaan dit seizoen. Met die enkele dagen vorst, kunnen we moelijk van winter spreken. In Vlaanderen hebben we nog geen sneeuw gezien, wel korrelhagel en in Limburg indrustiesneeuw. Maar van echt winterweer kunnen we in het geheel niet spreken. Januari was op thermisch vlak een stuk zachter dan normaal.

  Het wordt kouder
  Er komt echter wel kouder weer aan. Na de doortocht van een koufront op maandagnacht, ruimt de wind naar het noordwesten en wordt er lucht aangevoerd van polaire oorsprong. Op dinsdag komt de kern van een hogedrukgebied ten westen van het Kanaal te liggen en aan de oostelijke flank hiervan stroomt er onstabiele, koudere lucht over onze streken. In de Ardennen worden er sneeuwbuien verwacht. In Vlaanderen is er kans op wat korrelhagel, maar sneeuw zit er vooralsnog niet in. De dagen nadien schuift de kern van het hogedrukgebied verder over onze streken en anticyclonale condities zorgen dan voor droog weer.

  Koude nachten
  De tweede helft van de week verloopt dus droog en er is zelfs ruimte voor de zon. Op vrijdag zou de zon zelfs uitbundig aanwezig kunnen zijn. Ook tijdens de nachten komen er heldere luchten voor en kan het flink gaan afkoelen. Het kwik flirt dan met het vriespunt. Waarschijnlijk vriest het algemeen aan de grond en in de Ardennen komt het tot lichte vorst. Echter tijdens de dagperiode kan het kwik oplopen tot 7 of 8 graden en dat is nog steeds hoger dan de normale waarden. Normaal hebben we recht op 6 graden. In het weekend komt de straalstroom opnieuw over ons land te liggen. In een strak windveld bereiken storingen onze streken en de neerslagkansen nemen toe. Daarbij wordt warmere lucht geadvecteerd. Sterker, we zijn dan opnieuw vertrokken voor een hele periode met hoge maxima. De langetermijnmodellen zien zelfs geen echt winterweer voor de hele maand.

  Lente
  Dit heeft uiteraard zijn invloed op de natuur. De lente begint een maand tot anderhalve maand vroeger als we de vegetatie bekijken toch. Op zich zal de natuur daar niet veel problemen mee hebben, maar voor de agrarische sector is het toch even bang afwachten hoe maart en april gaan uitpakken.

  Gevaar voor agregarische sector
  Hoogstwaarschijnlijk gaan de gewassen en vooral de fruitbomen ook een maand vroeger in bloei komen. Vallen de maanden maart en april koud uit met nachtvorst, dan kan dit nefast worden als de bloesems bevriezen. Immers geen bloesems, geen fruitontwikkeling. Anderzijds, als de nachtvorst uitblijft, gaan we een zeer vruchtbaar jaar tegemoet.

  Door: M.N.